Katar pozvao na stvaranje bliskoistočnog sigurnosnog saveza

0
468

Bliskoistočne zemlje trebale bi ostaviti po strani međusobne razlike i stvoriti sigurnosni savez po uzoru na Evropsku uniju kako bi izvukle regiju s ruba ponora, izjavio je u petak katarski emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani.

On je zatražio od međunarodne zajednice da podrži diplomatski pritisak na zemlje koje bi trebale stvoriti takav savez, ali je ponudio tek nekolicinu detalja.

“Vjerujem da je vrijeme za širu regionalnu sigurnost na Bliskom istoku. Vrijeme je za sve zemlje regije da zaborave prošlost, uključujući i nas, da pristanu na osnovne sigurnosne principe i pravila vladavine, kao i na minimalni nivo sigurnosti koji omogućava mir i prospritet”, izjavio je šejh Tamim na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

“To ne bi trebao biti pusti san. Mnogo toga je u riziku. Bliski istok je na rubu ponora. Vrijeme je da se vrati nazad”, kazao je.

Katar, mala ali bogata zalivska arapska zemlja, izoliran je u proteklih sedam mjeseci trgovinskim i putnim sankcijama koje su mu uveli Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat zbog optužbi, a koje Doha negira, da podržava terorizam i regionanog suparnika Iran.

Napori Sjedinjenih Država i Kuvajta da okončaju taj jaz do sada nisu donijeli nikakvog rezultata.

Pored spora zalivskih zemalja, šejh Tamim spomenuo je sukobe u Siriji, Jemenu i Libiji koji su izazvali humanitarne katastrofe i stvorili jednu od najvećih izbjegličkih kriza u istoriji tokom koje se milioni ljudi pokušavaju domoći Evrope u posljednjim godinama.

“Možemo kopirati napore Evropske unije, njenu sposobnost da pronađe zajedničko tlo za obnovu i napredak. Okretanje od sporenja ka sasradnji zahtijeva od svh nas da budemo odgovorni”, izjavio je katarski emir, prenosi Reuters.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here