Kalifornijom hara najveći požar sezone

0
545

Hiljade stanovnika u planinama Kalifornije evakuirane su u petak zbog najvećeg požara ove sezone, jedne od najgorih u zadnjih deset godina.

Požar nazvan Mendocino Complex, koji se sastoji od dva požara, Rijeke i Ranča, a hara okruzima Mendocino i Lake, zahvatio je površinu od ukupno 63.700 hektara, što odgovara gotovo polovici Los Angelesa.

Prisilio je 16.000 ljudi u bijeg pred vatrenom stihijom koja je progutala 88 zgrada 150 kilometara sjeverno od San Francisca, objavili su kalifornijski vatrogasci.

Požar je veći od požara Carr, koji gori oko 160 kilometara sjeveroistočno, a koji je samo jedan od još 17 velikih požara koji haraju šumama punim stabala koje je uništila suša od 2011. do 2017.

Požar Carr izazvao je 26. jula vatreni vrtlog koji se kretao nošen vjetrovima brzine od 230 kilometara na sat, poput jakog tornada, čupajući drveće i električne vodove.

Izazvani velikim vrućinama, ovogodišnji požari u Kaliforniji mogli bi biti najgori od 2008. u smislu opožarenih površina.

“Ovi požari su jednostavno nepredvidivi i izuzetno opasni. Ubijaju, ubojice s!”, rekao je zamjenik zapovjednika kalifornijskih vatrogasaca Scott McLean. “Proći će kroz vas, oko vas, preko vas.”

Požari u Kaliforniji usmrtili su ove godine četvoricu vatrogasaca, dvostruko više nego 2017.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here