Kalesija: Nove kuće za 11 porodica koje su u klizištu ostale bez doma (Video)

0
361

Zahvaljujući sredstvima koje je osigurala Općina Kalesija za kupovinu zemljišta u mjesnoj zajednici Memići, jedanaest porodica čije su kuće uništene tokom poplava i klizišta 2014. i 2018. godine, dobit će novi krov nad glavom.

Kuće će se graditi donatorskim sredstvima, koja će biti plasirana putem UNDP-a.

– Općina im donira zemljište u vrijednosti oko 20.000 KM. Pronašli smo donatora i napravit ćemo 11 kuća i tu smjestiti 11 porodica koje su od 2014. do danas ili bili podstanari ili su se snalazili na svoj način – ističe Sead Džafić, načelnik Kalesije.

Osim što je Općina u budžetu osigurala za najugroženije stanovnike novac za kupovinu zemlje, finansirat će i izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, kao i svih potrebnih priključaka za dostojanstven život ovih porodica.

Đulba Ikanović iz Horozovine kazala je da joj iz kuće morala iseliti 2014. zbog klizišta, dok Refik Zejnilović iz Parača ističe da mnogi nisu imali sluha za njihove probleme, te da je načelnik Džafić jedini koji im je pritekao u pomoć.

Kuće će biti građene prema evropskim standardima građenja. Računa se da će cijeli projekt, uključujući budžetska i donatorska sredstva, iznositi 350 hiljada KM. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here