Kako očistiti ringle, rernu i ploče na šporetu

0
870

Kuhinja je mjesto koje se stalno može čistiti. Uvijek ima nekih naslaga koje se svakodnevno nakupljaju. Svima nama se desilo da malo zapustimo šporet u smislu da ne obrišemo ringlu ili ploču odmah nakon što smo nešto kuhali, piše naša čitateljka Jasmina H., pa nastavlja.

Upravo sam jučer čistila ringle (imam malo stariji šporet) i nisam bila nešto pretjerano zadovoljna rezultatom sredstva za čišćenje namijenjenog u te svrhe. Odlučila sam da malo proguglam i vidim ima li kakvo drugo sredstvo koje mogu napraviti kod kuće, a koje je efikasno. I bingo, našla sam par odličnih savjeta na raznim forumima, i jedan od njih sam iskoristila i efekat je bio odličan. Neću više uopšte kupovati sredstva za čišćenje jer sam našla super rješenje koje je stvarno efikasno i lako za napraviti.

Pa evo par savjeta za čišćenje ringli i ravnih ploča na šporetu.

Potrebno je:
– nekoliko kapi medicinskog alkohola
– tuferi (ili kuglice od vate)
– stara četkica za zube

Nanesite alkohol na tufer ili vatu, utrljajte po uprljanoj površini i sačekajte nekoliko minuta. Zatim umočite četkicu u alkohol i također obrišite prljave dijelove. Nakon toga prebrišite površinu pamučnom krpom ili suhom pužvom.

Vodite računa da alkohol ne ošteti površinu koju planirate da očistite. Prije čišćenja provjerite na manje vidljivom mjestu da li alkohol ostavlja tragove i da li može oštetiti površinu (ne bi trebalo koristiti alkohol na površini s visokim sjajem ili lakiranim površinama). Iz bezbjednosnih razloga nemojte čistiti alkoholom u blizini izvora toplote, naročito izbjegavajte čišćenje kuhinje ako vam je uključena ringla na plin.

Evo jedan savjet od moje mame za prljave ringle. Premažite cijelu ringlu uljem, uzmite aluminijsku foliju i trljajte ringlu. Ringle budu kao nove, svaka fleka se skine i sve sija i blista. Ovako se može čistiti i ploča od šporeta na drva.

Čišćenje rerne

Ako vam je čišćenje rerne predstavljalo pravu noćnu moru, bilo zbog jakih hemikalija ili tvrdokornih mrlja, probajte sa jednostavnijim prirodnim rešenjem.

Za čišćenje rerne pripremite: sodu bikarbonu, vodu, gumene rukavice, krpu, bočicu za sprej, alkoholno sirće.

Najprije iz rerne izvadite sve rešetke. Zatim napravite pastu, tako što ćete u posudi promiješati pola šolje sode bikarbone sa 3 kašike vode. Stavite gumene rukavice i pastom ravnomjerno istrljajte rernu, ali ne po grijačima. Ostavite nanesenu sodu bikarbonu da prenoći.

Nakon 12 sati, krpom obrišite osušenu sodu bikarbonu.

U bocu sa raspršivačem stavite alkoholno sirće i poprskajte po rerni. Kada se sjedini sa preostalom sodom, sirće će napraviti pjenu. Krpom sklonite pjenu i ponavljajte postupak sve dok još ima ostataka sode bikarbone u rerni. Stavite još vode ili sirćeta na krpu i trljajte dok vaša rerna ne zablista. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here