Kako do jedinstvene centralne evidencije

0
176

Centralna izborna komsija (CIK) Bosne i Hercegovine, uz podršku Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), organizirala je konferenciju održanu u Sarajevu o temi “Centralni birački spisak- Iskustva i preporuke za unapređenje”, na kojoj su razmijenjena iskustva i ideje za unapređenje procesa izrade Centralnog biračkog spiska.

Analizirane su procedure registracije birača u BiH, a najznačajniji dio posvećen je ulozi matičnih ureda i nadležnih agencija te ministarstava u vezi s podacima relevantnim za tačnost biračkog spiska.

S ciljem unapređenja ažuriranja Centralnog biračkog spiska, učesnici su naglašavali neke od negativnih pojava u praksi u tzv. aktivnom procesu registracije birača ili, pak, u vezi s problemom (ne)brisanja imena umrlih osoba s biračkih spiskova iz različitih razloga, pa i u slučaju kad smrt ne bude prijavljena ili kad se podaci ne podudaraju u odnosu na formalnu evidenciju o zadnjem prebivalištu.

Predstavnici CIK-a i Agencije za identifikacione dokumente (IDEEEA) Bosne i Hercegovine su kazali da njihove institucije ažuriraju podatke, ali nisu “vlasnici”, odnosno nisu ovlašćene za njihov sadržaj kao što su, primjerice, policijski uredi.

Jedno od rješenja koje su predlagali neki od učesnika konferencije je unapređenje komunikacije, odnosno digitalno uvezivanje općinskih matičnih ureda s ministarstvima unutrašnjih poslova.

Iz Misije OSCE-a u BiH su prezentirali način na koji je Francuska riješila slične probleme nakon reforme provedene poslije 2014. godine, do kada su dva važna izvještaja ukazala na nedostatke u sistemu formiranja centralnog biračkog spiska u toj zemlji, zbog čega su neki birači imali probleme i kad su bili registrirani za pripadajuća biračka mjesta jer je registracija rađena na loš način.

Reforma u Francuskoj kao zemlji s oko 47 miliona registriranih birača, ne računajući one izvan zemlje, ishodila je uspostavom jedinstvene centralne evidencije odnosno automatskim digitalnim uvezivanjem nadležnih institucija u lancu, sve do centralne institucije zadužene za jedinstveni registar. Također je uveden propis da se birači mogu registrirati do šest sedmica prije izbora. Donedavno je svaka od 36.000 općina imala svoje biračke spiskove koji su se ažurirali jednom godišnje, a institucija na državnom nivou bila praktično posrednik u tom procesu. Nakon reforme, općine su manje opterećene jer institut automatski ažurira podatke i registracija se odvija u kontinuitetu, rečeno je.

Zaključak je da su elektronsko vođenje podataka i međuoperabilnost instanci bili ključni elementi za uspjeh reforme.

Na konferenciji u Sarajevu, osim predstavnika Centralne izborne komisije BiH kao organizatora, učestvovali su pojedinci iz općinskih odnosno gradskih izbornih komisija, centara za biračke spiskove, matičnih ureda, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, IDDEEA-e, kao i predstavnici međunarodnih institucija i organizacija u BiH.

Učestvovali su i predstavnici Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) koja je podržala Centralnu izbornu komisiju BiH u organizaciji tog skupa.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here