Jovanović s predstavnicima Općine Kalesija o pitanjima povratnika (Video)

0
883

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović boravio je danas u radnoj posjeti Općini Kalesija gdje se sastao s načelnikom Seadom Džafićem i njegovim saradicima, sa kojima je razgovarao o socijalnoj zaštiti i povratku Srba na područje Kalesije.

Kako je rečeno, značajna sredstva u prošloj godini uložena su u oblast infrastrukture prema povratničkim naseljima, a u ovoj godini u planu je realizacija još tri ili četiri projekta koji će poboljšati uslove života povratnika.

Jovanović je izjavio da je ovo ministarstvo, odnosno Vlada TK u prošloj godini na ime socijalnih davanja na području općine Kalesije izdvojilo je oko 1,7 miliona KM, a ove godine bi ta sredstva mogla biti i veća.

Naveo je da je Općina Kalesija aplicirala prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za projekte komunalne infrastrukture u zonama povratka, te da će i resorno ministarstvo uzeti učešće kako bi podržali projekt za dobrobit Općine.

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić ministra je informisao o aktivnostima koje poduzima, kada je u pitanju pomoć povratnicima, ali i jednokratna novčana pomoć kao vid davanja, koja ide prema socijalno ugroženom stanovništvu Kalesije.

Sastanku je prisustvovao i direktor Centra za socijalni rad Kalesija Izet Hadžić koji je ministra upoznao o problemima s kojima se susreću prilikom dodjele socijalne pomoći, ali i projektima koje provodi ova ustanova uz podršku općinskog načelnika.

Šefica u Službi za društvene djelatnosti i opću upravu Hata Mujčinović kazala je da Općina Kalesija ulaže velike napore da stambeno zbrinjavane porodice koje su u stanju socijalne potrebe, potcrtavši da u Jeginovom Lugu ima smještajnih kapaciteta, ali da očekuje pomoć Ministarstva, kako bi se sanirala putna komunikacija prema ovom naselju.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here