Josipović: Možda je dobar trenutak da lideri pokušaju okrenuti stranicu

0
1255

Rezultati izbora, kao i tenzije nastale nakon njih pokazali su dobro znane nesuglasice u odnosima nacionalno obojenih političkih elita, ocijenio je u intervjuu za današnje Oslobođenje bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

– Nezadovoljstva su se produbila, zaoštrili odnosi sa susjedima. Ali, možda je ovo ipak dobar trenutak da vodeći političari pokušaju okrenuti stranicu, razumjeti strahove i želje “onih drugih” te naći kompromis koji bi barem za jedan ili dva izborna ciklusa omogućio Bosni i Hercegovini potrebne reforme i približavanje Europskoj uniji – kazao je.

Smatra da je jedan od važnih problema nepovjerenje koje postoji i koje onemogućava unutarnji dijalog, “bolje trialog”, o iznimno važnim problemima koje BiH treba riješiti da bi se odmakla od rata, straha i stalne političke napetosti.

– Nakon što se malo stišaju postizborne strasti, valjalo bi svima sjesti za stol, jer dugotrajna nezadovoljstva i tenzije mogu donijeti opasne posljedice – rekao je Josipović

Nažalost, smatra on, aktualni odnosni između BiH i Hrvatske nisu dobri.

– Rekao bih, u fazi su tuk-na-utuk. Otvorena pitanja sukcesije, rata i poraća dobivaju novu dimenziju u odnosima nakon izbora. Hrvatska službena politika se nepotrebno i neprilično javno angažirala na mogućoj promjeni izbornog zakonodavstva u BiH. Agitiranje Grabar-Kitarović kod Erdogana i Putina, još k tome uz medijsku pompu, ne samo da nije moglo dati rezultat nego je stvorilo lošu sliku o Hrvatskoj. U jednom sam intervjuu nazvao našu politiku prema BiH i očekivanjima većine hrvatskog naroda u toj zemlji paradnom. Naime, iritirati i BiH, i međunarodnu javnost naslikavanjem i izjavama koje se mogu shvatiti kao miješanje u unutarnje poslove BiH, pogrešno je. Mislim da bi hrvatska politika, razumijevajući strahove i želje većine hrvatskog naroda, mogla i morala pomoći građenjem mostova, razgovorima koji nisu u javnosti iritantni. Hrvatska sigurno neće pritiscima učiniti da se u BiH riješe komplicirani odnosi u kojima su, možda paradoksalno, svi na neki način u pravu, a istovremeno u krivu. Mislim da bi rasprave o prevažnim političkim problemima u BiH trebale početi tako da se pokuša razumjeti i druga strana. Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije i de facto prelaska iz statusa konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu. Rat je ostavio duboke traume i nepovjerenje. Te probleme i strahove možete riješiti samo vi u BiH – rekao je, između ostalog, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here