Johnson izgubio: Britanski parlament izglasao je pokretanje procedure za zabranu Brexita bez dogovora

0
191

Britanski parlament izglasao je pokretanje procedure za zabranu Brexita bez dogovora i tako nanio težak poraz premijeru Borisu Johnsonu.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow odobrio je tijekom večeri hitnu raspravu o blokadi Brexita bez dogovora koja se i održala kasno večeras.

Nešto prije 23 sata započelo je glasanje u kojem je izglasan zakon o pokretanju procedure za sprečavanje Brexita bez sporazuma 31. listopada.

Protivnici Brexita pobijedili su u glasanju s 328 naprama 301. Tako su preuzeli kontrolu nad postupkom što znači da mogu donijeti zakon kojim bi se i službeno tražila odgoda Brexita koji je premijer Johnson najavio za 31. listopada, bez obzira na to postigne li se dogovor s EU-om ili ne.

Za prijedlog glasao čak 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade

Za prijedlog koji su podnijeli oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u Johnsonovoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, piše Hina.

Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo oporbenim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja BBC. Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winston Churchill i dva bivša ministra financija – Philip Hammond i Kenneth Clarke.

Nakon glasanja traje burna rasprava premijera Johnsona i njegovih protivnika.

Johnson je protivnicima predbacio da će oni sada slušati Bruxelles te je najavio prijevremene izbore.

“Ne želim izbore, ali ako zastupnici sutra glasaju za zaustavljanje pregovora i nameću još jedno besmisleno odgađanje Brexita, potencijalno godinama, onda bi to bio jedini način da se to riješi”, rekao je Johnson parlamentu nakon glasovanja.

Lider opozicije Jeremy Corbyn rekao je da zakon treba biti donesen prije održavanja izbora.

U žestokom obračunu premijera i parlamenta, Johnsonovi protivnici rekli su da ga žele spriječiti da igra ruski rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stupom ekonomske i političke stabilnosti.

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za Brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

“Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira jesu li ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije”, rekao je Corbyn.

Premijer Johnson je ranije tijekom današnjeg dana izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao oporbenim liberalnim demokratima.

“Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim Brexitom na neprincipijelan način”, napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru. Lee optužuje Johnsonovu vladu da “koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži”.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije, tijek Brexita ostaje neriješenim, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska ‘bez dogovora’ do odustajanja od cijelog pothvata, javlja Reuters.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here