Jerusalem je vječna prijestonica Palestine

0
323

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potvrdio je – u reakciji na tek usvojeni zakon o nacionalnoj jevrejskoj državi usvojen u izraelskom Knessetu – da će grad Jerusalem biti trajna prijestonica države Palestine i da mir i sigurnost neće biti ugroženi dok grad ostane takav.
Ured predsjednika navodi u saopćenju da novi zakon “neće promjeniti istorijsku situaciju Jerusalema kao prijestonice okupirane države Palestine, i neće obeshrabriti naš narod od njegove legitimne borbe protiv okupacije i na uspostavi nezavisne države”.

– Taj zakon jedna je od formi urote protiv našeg narativa i našeg nacionalnog cilja, posebno Jerusalema sa svojim svetinjama – navodi Abbas zu izjavi.

Predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira i preuzme svoje odgovornosti kako bi spriječila usvajanje tih rasističkih zakona i da izvrši pritisak na Izrael da ispuni svoje obaveze provođenja njenih rezolucija.

Abbas je također potvrdio pravo palestinskog naroda na povratak na svoju zemlju i sveto i nepoljuljano pravo na povratak palestinskih izbjeglica njihovim domovima garantirano međunarodnim pravom i utkano u rezoluciju 194 Ujedinjenih nacija, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here