Jednomjesečno krizno stanje u Sjevernoj Makedoniji

0
80

U Sjevernoj Makedoniji proglašeno je krizno stanje, koje će trajanju mjesec dana.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je odluku o tome donijelo Vijeće sigurnosti na prijedlog Vlade.

-Na snazi je krizno stanje na sjevernoj i južnoj granici u vezi sa ilegalnim prelaskom migranata i izbjeglica i na tim područjima vojska i policija rade zajedno, a poslije današnje odluke takva saradnja će biti omogućena na gotovo cijeloj teritoriji zemlje-, rekao je Pedarovski.

On je naveo da je trenutno vojska aktivno uključena u pružanje podrške policiji i zdravstvenim ustanovama u ograničenom obimu, oslanjajući se samo na Zakon o službi u vojsci.

Pendarovski je napomenuo da je druga važna zakonska mogućnost u vrijeme kriznog stanja da Vlada upravlja resursima organa državne uprave i javnih preduzeća opština i grada Skoplja, što u ovom slučaju uključuje i privatne zdravstvene ustanove.

“Ovdje se ne radi o nacionalizaciji privatnih bolnica, već o upravljanju njima u borbi protiv pandemije virusa korona tamo gdje vlada smatra potrebnim”, rekao je Pendarovski, prenijela je TV21.

Ovo je prvi put u Sjevernoj Makedoniji da je na cijeloj teritoriji proglašeno krizno stanje.(sr,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here