Javna tribina u Sarajevu o historijskim činjenicama o 9. januaru

0
509

Univerzitetski profesor i akademik Smail Čekić izjavio je danas na tribini posvećenoj historijskim činjenicama o 9. januaru, da je “paradržavna tvorevina Srpska Republika formirana na nelegalan i nelegitiman način, kršeći ustavno-pravni sistem i teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Republike BiH, ugrožavajući ličnu i imovinsku sigurnost svih njenih građana”.

Čekić je naveo da je 9. januara 1992. godine u Republici Bosni i Hercegovini formirana srpska paradržavna tvorevina pod nazivom “Srpska Republika Bosna i Hercegovina” te da su nakon toga urađene sve pripreme pod režimom Srbije i Crne Gore za izvršenje akta genocida.

– Formiranjem srpske paradržavne tvorevine u Republici BiH, 9. januara 1992., javno je i potpuno otvoreno obznanjen subjektivni, mentalni, psihološki element genocida – namjera za izvršenje genocida u Republici BiH – ocijenio je Čekić na javnoj tribini “Historijske činjenice o 9. januaru – Genocidna ideologija i politika paradržavne tvorevine Srpske Republike Bosne i Hercegovine”.

Istakao je da je “paradržavna tvorevina Srpska Republika formirana po neposrednim direktivama, naredbama, instrukcijama i smjernicama političkog i vojnog rukovodstva Srbije i Crne Gore i njihove nacionalističke političke, intelektualne i vjerske elite, a uz aktivnu i neposrednu podršku Jugoslavenske narodne armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije”.

Predsjednik Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost Miladin Vidaković smatra da je 9. januara Osnivačka skupština pokušala da svojim odlukama i deklaracijama izoluje srpski narod od drugih, da napravi ‘čiste etničke cjeline’ te da BiH ili dijelove pripoji Srbiji.

– Užasnut sam i stidim se kao pripadnik srpskog naroda, što se danas širom Republike Srpske, a posebno u Banjoj Luci obilježava 9. januar koji je donio puno nesreća i zla narodima u Bosni i Hercegovini – kazao je.

Mišljenja je da narod u RS-u zaslužuje bolje vođe te da zbog zločina, ubistava i genocida, taj datum ne zaslužuje da bude obilježavan.

Svečanim defileom počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na Trgu Krajine u Banjoj Luci danas je obilježen 9. januar kao “dan RS-a”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here