Tribina “Naše stranke” Tuzla: Grad bez statuta, kao država bez ustava! (Foto)

3
1275

U Tuzli je noćas održana dugo najavljivana Javna tribina “Naše stranke”, pod nazivom “Šta je grad bez statuta?”, koja je bila, slobodno se može reći dobro posjećena i uspješna.

Osim uvodničara i građani iz nekih mjesnih zajednica su imali šta za reći.

Nasiha Pozder, potpredsjednica “Naše stranke” iz Sarajeva, rekla je da postoje gradovi sa malim i velikim G, te da je Tuzla zapravo uvijek bila grad i mnogo uspješnija sa tim “malim g”. Jer dok je funkcionisala tako njegovala je svoju baštinu, imala aktivne kulturne, sportske i druge institucije, čemu je i sama svjedok, jer je rasla u ovom gradu, rekavpi da građani ovog grada sada imaju mnogo manje nego dok je Tuzla bila općina.

– Načelnik je svojski vodio bitku ga se nazove gradom sa velikim “G” i uspio u tome. Ali Grad mora imati statut kako bi se zadovoljio i onaj administrativni dio. Praktično, od 2015. kada je usvojen nacrt statuta, nije urađeno ništa. Nema izbora u mjesnim zajednicama, nego se “plijen” dijeli po osvojenim mjestima na lokalnim izborima, a to su najniži nivoi vlasti na kojima treba da se provodi volja građana – navodi Pozder, dodajući da su u Tuzli to mjesta gdje se provodi samovolja, a da predsjednici MZ u javnost izlaze instruirani političkim uticajem.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla, rekao je da se mora održati princip učešća građana i da bi zakonodavna vlast tj. Gradsko vijeće trebalo dozvoliti da građani na tom nivou biraju sami savjete.

– Grad ovako nije dobio ništa. Čak i NVO imaju statut, a Tuzla nema i to hitno treba promijeniti. Vijećnici kad donose budžet, trebaju razmisliti kod navoda da se donosi prema statutu – rekao je Šehić, dodajući da oni zapravo ne upravljaju Gradom, nego vladaju. Još je dodao da je grad bez statuta kao država bez ustava.

Samir Fazlić, vijećnik iz Sarajeva je primjetio da ništa novo u Tuzli nije uočio otkako je iz općine prerasla u grad.

– Od dobijanja statusa grada, Tuzla je morala u roku od šest mjeseci donijeti statut, a to do danas nije urađeno- rekao je Fazlić, dodajući da je Gradsko vijeće najodgovornije što je to tako.

Pozder je reagovala na Fazlićevo zapažanje “da je isto kao ranije”, rekavši da je stanje zapravo sada gore, jer je Tuzla kakvu pamti baštinila svoja vrijednosti, čuvala i poštovala važne institucije, te da je sada daleko lošija situacija.

Derviš Čičko je istakao da ako neko nije u političkoj partiji, praktično ne može biti ni u mjesnoj zajednici, te da je to razlog što inicijative građana ne mogu doći na Gradsko vijeće.

– S druge strane politika se provodi upravljanjem mjesnim zajednicama, a sve se ostvarije pomoću novca- rekao je Čičko.

Rekao je da je pomenuti nacrt statuta politički pamflet i da zapravo treba donijeti statut za građane, a ne za jednu političku partiju.

Nekadašnji gradonačelnik Tuzle, Selim Bešlagić je napomenuo da je statut osnovni parametar za normalno funkcionisanje grada, a da nacrt ne odgovara Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i da bez njegovog korigovanja, jednostavno nije prihvatljiv. Osim toga, nije prošao javnu raspravu koja bi se trebala odvijati u mjesnim zajednicama.

– Statut grada mora biti donesen ove ili iduće godine – rekao je Bešlagić, primjećujući jednu važnu istinu, a to je da i interes građana za ono što se događa u Tuzli katastrofalan. Nema nas nigdje-  rekao je Bešlagić, dodajući da će se i mjesne zajednice ugasiti, ako se ovako nastavi dalje.
Vehid Šehić je na traju Tribine da prijedlog da se kao zaključak kaže da “mjesna zajednica iam savjet i predsjednika. Da savjet biraju građani, a predsjednika savjet, te da se to proslijedi svim vijećnicima Gradskog vijeća, te političkim strankama”, kao i to da se od vijećnika traži da svakih sedam dana insistiraju na donoženju statuta grada. (A. Kunosić – Foto: TL)

Download PDF

3 Komentari

   • Boli, ali je istina. Bojim se, kakvi smo, i tada da bude upitno.
    Još će mnogo vode proteći Jalom dok slijepac progleda. A dok slijepac progleda, neće ni ona uspjeti oprati nataloženu prljavštinu. Mnogo dobrih i čestitih, ali i mladih Tuzlaka, otići sa njom, izgubivši strpljenje čekajući boljitak i promjene.
    Ono što teče, ako ga nisi zaustavio, proteče, ode i nikad više ne vraća se istim putem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here