Izvršen 91 inspekcijski nadzor, zatečeno 26 radnika na crno

0
168

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području opština Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Čitluk i Neum izvršili 91 inspekcijski nadzor, te otkrili niz nepravilnosti. Zapečaćeno je 14 objekata i izdato 47 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 86.700,00 KM.

Navedenim kontrolama bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, pekarsku i druge uslužne djelatnosti.

Tokom kontrola, inspektori su otkrili 26 neprijavljenih radnika, 16 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Osim ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole dovele su do toga da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika. Kao rezultat navedenog, a prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, u periodu od 3. do 12. jula povećan je broj zaposlenih, pa je tako na primjer, u opštinama Centar Sarajevo broj zaposlenih povećan za 39 zaposlenika, Hadžići za 17, Novi Grad za 22 zaposlenika i Stari Grad 2 zaposlenika.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biće im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci, saopšteno je iz PU FBiH.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Takođe, poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here