Izvještaj UN-a upozorava na brzi rast globalnih temperatura

0
216

Temperature zraka porasle su za 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, dvostruko više od globalnog prosjeka koji također uključuje temperaturu okeana, navodi Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) u izvještaju objavljenom u četvrtak u Ženevi.

U novom izvještaju naslovljenom kao “Klimatske promjene i zemljište” naučnici UN-a upozoravaju da se svijet suočava s visokim rizikom od suše, šumskih požara, otopljavanja leda i nestabilnim snabdijevanjem hranom.

– Predviđeno je da rizici budu još ozbiljniji s povišenim temperaturama – navodi se u izvještaju IPCC-a.

Na poljoprivredu, šumarstvo i ostale eksploatacije zemljišta otpada 23 posto emisije stakleničkih gasova izazvane ljudskom aktivnošću .

IPCC se zalaže za globalnu promjenu ka većoj konzumaciji biljne hrane i manjoj konzumaciji mesa, naglašavajući da će to smanjiti emisiju stakleničkih gasova od uzgoja stoke i omogućit će da zemljište bude dostupnije za održivi razvoj.

Panel također poziva na napore za suzbijanje bacanja jestive hrane na koje otpada najmanje osam posto emisije stakleničkih gasova izazvane ljudskim aktivnostima.

Pored toga, IPCC ističe da bi lokalni farmeri, zajednice i domorodačke grupe trebali biti angažovani u održivo upravljanje svojim zemljištem, uključujući i metode na korištenju organskih materija na povećanju sadržaja ugljika u tlu.

Izvještaj, ipak, upozorava da bi zemljište moglo imati samo limitirani kapacitet da djeluje kao takozvani upijač ugljika jer će trebati godine da se obnove šume, i zbog toga što su nove šume u riziku da ih prosjeku buduće generacije.

Očekuje se da vodeći političari razmotre zaključke IPCC na Akcionom samitu o klimi 23. septembra u New Yorku.

IPCC je upozorio u oktobru prošle godine da je limitirano globalno zagrijavanje s prosječnim rastom temperatura od 1,5 stepeni Celzija iznad predindustrijskog nivoa -“moguće samo uz dalekosežne promjene bez presedana”.

Na osnovu Pariškog sporazuma iz 2015. godine, zemlje su obećale da će održati rast globalne temperature znatno ispod dva stepena – u idealnom slučaju ne više od 1,5 stepeni – u poređenju s predindustrijskim nivoima iz 19. stoljeća, prenosi dpa.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here