Izrečena presuda za ratovanje u Siriji: Ibri Ćufuroviću četiri godine zatvora

0
97

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše danas je u Sudu BiH osuđen na četiri godina zatvora za ratovanje u Siriji.

Ćufurović je priznao da je 2014. i 2015. godine ratovao u Siriji, da je bio na stražama i u jedinicama. U priznanju je naveo kako je kao civil 2016. godine sa svojom porodicom uhapšen na granici s Turskom, nakon čega je bio u vojnom zatvoru.

Podsjetimo, Senad Dupovac, advokat optuženog, predložio je Sudu da Ćufuroviću izrekne kaznu u rasponu od godinu i po do dvije godine zatvora.

Ćufurovića je Tužilaštvo BiH teretilo da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

U optužnici se navodi da je optuženi Ibro Ćufurović 21. aprila 2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otputovao u Republiku Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije. Tamo je otišao u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države organizirane na teritoriju Sirije i Iraka i terorističkih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koje su djelovale na području Sirije i Iraka. Ove grupe je Vijeće sigurnosti UN-a, na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine, te drugih vezanih rezolucija, listriralo kao terorističke jer su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u Siriji. Njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema optužnici, Ćufurović je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Ćufurović je u završnoj riječi izrazio kajanje zbog ratovanja u Siriji, ali je naglasio da su mu se u Siriji desile i lijepe stvari, jer je tamo stekao porodicu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here