Izraelska obalna straža zaplijenila brod koji je zaplovio iz Gaze

0
413

Izraelska vojska je saopćila da je njihova obalna straža zaplijenila brod koji je ranije danas isplovio iz luke u Gazi u pokušaju probijanja decenijske izraelske blokade te palestinske regije.

U saopćenju izraelske vojske se navodi da je brod usidren u izraelsku luku Ashdod.

“Brod na kojem se nalazilo 17 osoba, koji je isplovio iz Gaze, pokušao je narušiti morsku granicu. Brod je zajedno s posadom kasnije usidren u luku Ashdod”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će osobe koje se nalaze na brodu kasnije biti vraćene u Gazu, dok će bolesnici i ranjenici, koji su se nalazili na brodu u pokušaju da se liječe u inozemstvu, biti podvrgnuti liječenju.

Palestinske vlasti su ranije u utorak saopćile da su izgubili kontakt s brodicama koje su danas isplovile iz luke u Gazi u pokušaju probijanja decenijske izraelske blokade.

Ethem Ebu Silmiyye, glasnogovornik Komisije za okončanje okupacije i obnovu, u saopćenju je naveo da su izraelske snage prethodno opkolile brodice.

Podsjetimo, brod s 20 Palestinaca isplovio je iz luke u Gazi u pokušaju probijanja decenijske izraelske blokade te palestinske regije. Na brodu su se nalazili palestinski aktivisti, bolesnici i ranjenici koji se žele liječiti u inozemstvu.

U pratnji broda zaplovilo je i nekoliko manjih plovila koja prkose izraelskoj kopnenoj i pomorskoj blokadi koja je Gazi od 2007. godine dovela do humanitarne katastrofe.

Današnji pokušaj mirnog probijanja izraelske blokade organiziran je na osmu godišnjicu incidenta “Mavi Marmara” tokom kojeg su izraelske snage ubile devet turskih aktivista, a još jedan ranjeni aktivista iz Turske je preminuo četiri godine kasnije.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here