Izrael i Iran: “Ovo je pitanje rata i mira”

0
593

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvali si Izrael i Iran da budu suzdržani i da izbjegnu eskalaciju tenzija na Bliskom istoku, saopštio je portparol njemačke vlade, prenosi Reuters.

Izrael je saopštio da je napao gotovo svu vojnu infrastrukturu koju Iran ima u Siriji, a nakon što su iranske snage ispalile rakete na teroritoriju koju kontrolira Izrael. Merkel je u govoru prilikom dodjele prestižne nagrade „Charlemagne“ za jačanje evropskih integracija Emmanuelu Macronu rekla da je ovo „izuzetno komplicirana situacija“.

“Eskalacija u posljednjih par sati nam pokazuje da je ovo pitanje rata i mira. Sve što mogu je pozvati sve strane da pokažu suzdržanost”, rekla je Merkel.

Izrael je ispalio više od 70 raketa na iranske baze u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane navodeći da je protivvazdušna odbrana Sirije oborila više od polovine tih projektila. U sirijskoj vojsci navode da su u noćašnjim raketnim napadima Izraela ubijene tri osobe, a ranjene dvije.

Tokom noći iranske snage su u Siriji izvele raketni napad na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, nakon čega je Izrael odgovorio na napad.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je 28 izraelskih borbenih aviona tipa F-15 i F-16 ispalilo oko 60 raketa vazduh-zemlja tokom dvosatnog napada. Dodaje se da je Izrael takođe ispalio i više od 10 taktičkih raketa zemlja-zemlja.

“Meta napada (Izraela) bile su iranske oružane jedinice kao i pozicije jedinica vazdušne odbrane sirijske vojske kod Damaska i u južnoj Siriji”, saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi Tas.

Kako se navodi, “odgovarajući na izraelski napad, sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više od polovine raketa”.

Sirijska vojska je saopštila da su u noćašnjim raketnim napadima Izraela ubijene tri osobe, a ranjene dvije, kao i da su uništeni radarska stanica, skladište municije i oštećeni sistemi protivvazdušne odbrane.

Brigadni general sirijske vojske Ali Majhub, koji je pročitao saopštenje na sirijskoj televiziji, nije precizirao da li su među ubijenima ili ranjenima iranski vojnici ili pripadnici milicije koju podržava Iran.

Sirijska opservatorija za ljudska prava prethodno je saopštila da su u izraelskim napadima poginule najmanje 23 osobe, uključujući pet sirijskih vojnika.

Izrael tvrdi da su napadi pogodili skoro svu infrastrukturu iranske vojske u Siriji pošto su iranske snage prvi put ispalile rakete na izraelsku teritoriju. Ovo je bio najjači izraelski napad u Siriji od rata 1973. godine.

Washingotn pak osudio napad na izraelske snage

SAD su osudile “provokativni raketni napad” koji je Iran izvršio na Izrael sa sirijske teritorije i podržale pravo Izraela da se brani, saopšteno je iz Bijele kuće.

U saopštenju se navodi da je raspoređivanje raketnih sistema u Siriji, koji su usmjereni ka Izraelu, neprihvatljiv i veoma opasan razvoj događaja za čitav Bliski istok. Iz Bijele kuće navode da iranski Korpus čuvara islamske revolucije “snosi punu odgovornost za posljedice svojih nepromišljenih postupaka”.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here