Izložbom posvećenoj balerini Riki Levi počinje 10. Balet Fest Sarajevo

0
179

Deseti Balet Fest Sarajevo bit će svečano otvoren danas izložbom u Galeriji Novi hram posvećenoj prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi.

Predsjednica udruženja “Balati“ Edina Papo, voditelj Galerije Novi hram Mihajlo Atijas, baletna umjetnica Jovana Milosavljević na konferenciji za medije su ukazali na važnost očuvanja umjetnosti pokreta tijela – baletne umjetnosti.

Stoga je važan aspekt tog očuvanja i bilježenja, odnosno, praćenja historije baleta, te će otvorenje Balet festa upravo početi izložbom posvećenoj balerine Riki Levi koja je rođena 1907. godine u Sarajevu, a umrla 1968. godine u New Yorku.

“Naša izložba je poduhvat i doprinos velikoj porodici umjetnosti u kojoj balet odavno zauzima značajno mjesto u Evropi i svijetu. Naš projekt je tek početak prezentiranja značaja i dometa umjetnosti baleta u BiH i poticaj za dublja istraživanja ove iznimno važne teme”, istakla je Papo.

Kako bi Balet fest i izložbu približili posjetiteljima, građanima, turistima, na svečanosti otvorenja pripremljen je muzičko-scenski performans pod nazivom “Romantizam“ u kojem učestvuju muzičari, umjetnici baleta i glumci.

Performans je, kazala je Milosavljević, na avangardan način usmjeren na bliži kontakt s publikom, a istovremeno su izvođači upućeni na “govor“ među sobom.

Ljubitelji baletne umjetnosti će u petak u Narodnom pozorištu moći pogledati izvedbu “Flamenco: Andro“ koju izvodi pjevačica Pilar Andujar iz Kraljevine Španije, a istoga dana će biti postavljena izložba “Homo ludensa“ autorice Elme Alić Šobot.

“Svaka igra ima svoja vlastita pravila. Homo ludens – čovjek koji se igra, igru prihvata kao djelovanje. Ono što povezuje igru i umjetnost je to što je igra stvaralački impuls, sloboda, mnoštvo i disciplina u isto vrijeme. Skulpture izložene ne BFS-u tematski približavaju fantastični svijet balerina iznikao u radosnoj stvaralačkoj igri”, kazala je Alić-Šobot.

Također, u Narodnom pozorištu će 23. septembra Bitef dance Company iz Srbije izvesti predstavu za djecu i mlade “Carevo novo odelo“. Već 24. septembra će u Bošnjačkom institutu biti održana konferencija BSF-a pod nazivom “Historija umjetnosti baleta – Giselle“.

Program 10. Balet Festa Sarajevo završava 25. septembra dramsko-baletnom predstavom “Doktor Živago“ koju izvodi SNG Opera in balet iz Ljubljane. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here