Izetbegović: S Merkelovom smo najviše razgovarali o Izbornom zakonu BiH

0
443

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu kazao da je najviše razgovarano o pitanju Izbornog zakona BiH.

“Došlo je do pojašnjavanja stavova pred kancelarkom Merkel koja je raspoložena da pomogne vezano za Izborni zakon jer su prijatelji iz Evrope zabrinuti da nećemo moći formirati Dom naroda i vertikalu vlasti i da ćemo poslati lošu poruku za naš evropski put i da nećemo moći početi pregovore s EU”, rekao je Izetbegović za domaće medije.

Naglasio je kako je nemoguće uskladiti ono što zastupa Dragan Čović i građanskog principa iz Ustava i iz presuda iz Strazbura.

“Ono što će se desiti je da će doći predstavnici Venecijanske komisije i mi ćemo tu morati biti kooperativni. To je kao Rubikova kocka, ali nije nemoguće, naročito ako imamo prijatelje uz sebe”, kazao je Izetbegović.

Istakao je i kako je Merkel članove Predsjedništva BiH pitala i da li će turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan doći u Sarajevo.

“Merkel nas je pitala da li će Erdoan doći u Sarajevo, da li smo ga pozvali, da li će održati skup. Rekao sam da ću i ja s Erdoanom prisustvovati skupu Unije evropskih turskih demokrata. Ni Merkel ni Erdoan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH. Kada pogledate spisak onoga što je Erdoan uradio dobro za BiH i spisak nečega lošeg, ovo drugo ne možete ni naći. Erdoanova posjeta Sarajevu nikome ne bi trebala biti sporna”, rekao je Izetbegović.

Na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu su boravili predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović. (AA)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here