Izetbegović: Da je uključen onaj drugi motor – BH blok – išli bi nešto brže

0
431

– Hrvatska strana u politici BiH nikada nije zagazila dokle je zagazila srpska strana. Uvijek je to bio neki početak i uvijek se odustajalo, kaže za Glas Amerika lider SDA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Glas Amerike, između ostalog, govorio je i o odnosu sa HDZ-om i Draganom Čovićem. Na upit kako će funkcionisati u narednom periodu sa Draganom Čovićem i HDZ-om, Izetbegović je rekao “teško, ali ćemo nekako funkcionisati”.

Izetbegović je iznio garanciju da će se kretati u pravom smjeru, ali sporo.

– Da je onaj drugi motor uključen, Bh. blok, išli bi nešto brže, samo što su se ziheraški izmaknuli. Mi ćemo se boriti protiv gospodina Dodika i sarađivati sa gospodinom Dodikom, suprostavljati se HDZ-u i sarađivati sa HDZ-om. I to radimo 28 godina. Hrvatska strana u politici BiH nikada nije zagazila dokle je zagazila srpska strana. Uvijek je to bio neki početak i uvijek se odustajalo, čak i kad je došlo do rata u BiH između Armije BiH i HVO-a. Na kraju se našao način da se to zaustavi, da to prestane, kazao je Izetbegović.

Govorio je i o nedavnoj konstataciji Dragana Čovića u centrali SDA tokom sastanka delegacija dvije stranke. Lider HDZ-a je tada rekao da u Predsjedništvu BiH trenutno sjede “dva bošnjačka člana Predsjedništva”.

– On će to govoriti, ali nikakav problem poseban neće napraviti. Čovjek će tražiti da se napravi Izborni zakon koji će garantovati da tamo bude Hrvat, evo da kažem, po njegovom izboru i volji, kako on kaže, legitiman. Ali neće napraviti problem ovoj zemlji, neće napraviti teški problem Bosni i Hercegovini. Imali smo prepirku sa gospodinom Čovićem, bilo je šutnje, nekad se pola godine nismo uopšte čuli. Ali su vlade funkcionisale, donosene su strategije, održavale su se sjednice Predsjedništva, stvari su išle naprijed. Ne mogu ja da promijenim konstalaciju u BiH, emocije koje su jako duboke.(oslobođenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here