Izdvojeni komentar: Šta je s “krupnim ribama” u Tuzli i Kantonu?

2
1096

U povodu intervjua glavnog tužioca TK, Tomislava Ljubića, u kojem, među ostalim, ističe kako “skoro dvije trećine tužilaca treba pomesti”, objavljujemo komentar jednog od naših čitalaca koji nam djeluje poseban.

“Rezultati, rezultati, rezultati, rezultati… Poštovani, to se traži od institucije koju Ti predstavljaš. Na glavu mi se popeo VSTV, odnosi u, oko i preko njega. 90% intervjua o njemu (VSTV). A ovdje, običnog građanina interesuje konkretni, kvalitetni učinak Tužilaštva TK.
Što je sa nedodirljivim, “krupnim ribama”, u ovome gradu i kantonu?
Što je sa 15. majom, što je sa Hotelom “Tuzla”? Kako radnici kažu, krivična prijava je podnesena prije nekoliko godina!? Da ne nabrajam više. Mnogo, mnogo je još toga.
Želim da ti ovaj mandat bude bolji nego predhodni, te da budeš predvodnik institucije koja će imati mnogo bolje rezultate nego prije. Ustvari, želim svima vama u pravosuđu, u tužilaštvu i sudstvu, da napokon (i što bi trebalo biti prirodno) postanete istinske, moralne vertikale društva. Da budemo ponosni na vas, kao što su Italijani ponosni na svog Đovanija Falkonea, sudiju i borca protiv Mafije, Koza Nostre, Kamore i Ndrangete.
I na kraju, nije ni za odmet sjetiti se njegovih riječi: “Onaj ko ćuti i spušta glavu, umire svaki puta kada to učini. Onaj koji govori glasno i hoda visoko uzdignuta čela, umire samo jednom.”
Odnosi se to za sve nas, ali Bogami posebno za vašu struku”, stoji u komentaru čitaoca pod imenom “neil young” (Identitet autora, inače Tuzlaka, poznat redakciji portala)

Download PDF

2 Komentari

  1. U BiH nemamo nezavisnog pravosudja a ono što imamo je paravan za korupciju. Tužilaštvo i sudstvo su neefikasni, i niko ne odgovara, ni iz tužilaštva, ni iz sudova.To je katastrofa. Kad bi neko potegao pitanje odgovornosti tužioca, ili nekog sudije, to bi političari protumačili kao atak na nezavisno pravosudje. Zato sada imamo jako dobro plaćene sudije i tužioce, koji rade kako im drago i nikome ne odgovaraju za svoje odluke. Sudije Ustavnog suda su očito stranački kadrovi, nisu birani po kvalitetima koje struka traži, a ima ih koji ni dana nisu radili u pravosudju. Za glavnog drzavnog tuzioca imenovana je osoba koja koja nema verifikovanog kvaliteta. U VSTV vlada nepotizam, odsustvo bilo kakvog preispitivanja odgovornosti i kvaliteta rada predstavnika pravosudja, pa i kada je u pitanju očigledna povreda zakona. Ponekad se nešto potegne uglavnom sa slabim efektom. Sporovi dugo traju, radni sporovi i po 14 godina, prijave se bezrazložno odbacuju (po istom činjeničnom i pravnom osnovu donose se različite odluke od svih sudova do najviših) na sve to VSTV ne reaguje, odgovor se neće dobiti ili će se dobiti u najboljem slučaju brošura. Sporove iz privrednog kriminala, privatizacija, korupcija, stečajevi, zloupotrebe položaja se ne procesuiraju i ne sude godinama.
    Potrebna je nezavisna civilna i zakonita kontrola pravosudja, da ne bude samo sebi svrha. Takodje neophodna je izmjena odredjenih propisa, utvrditi rokove za okončanje postupka, uspostaviti zakonsko rješenja koje omogućava gradjanina da učestvuje u krivičnom postupku, kao PRIVATNI TUŽILAC, koji postoji u zemljama EU pa čak i u Srbiji i Hrvatskoj radi silnih zloupotreba nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno sudskih i tužilačkiH funkcija itd. Pravosuđe se silno trudi da se zadrži zakonsko rješenja koje onemogućava gradjanina da na ovaj način učestvuje u krivičnom postupku. Dok se tu nešto ne promijeni teško će se doći do pravde.
    Evropski sud za ljudska prava u Strasburu uglavnom i ne razmatra veliku većinu apelacija građana protiv odluka sudova u BiH, stranka dobije pismo potpisano od pisara suda da se odbija, bez naznake sudije, obrazloženja itd. Takve obavijesti dobivaju i stranke u Hrvatskoj i Srbiji. Sve ovo doprinosi haosu koji vlada u BiH pravosudju. Smatram da, obzirom na svoju nezavisnost od politike i podršku medjunarodne zajednice koju ima, i ako bi zaista radili u skladu sa pravilima struke, pravosudje bi moglo doprinijeti uredjivanju BiH kao pravne države, a ne da bude podvrgnuta bezakonju i samovolji vlasti i političkih oligarhija.

    U Kantonalnom tužilaštvu npr. prijave se kisele i po 10 godina, za nosioce političkih funkcija, pravosudnih funkcija i dr. a zna se i kako završavaju. Prije neki dan npr. dobijen je odgovor kojim je odbačena prijava protiv bivšeg ministra za obnovu i razvoj Seada Mujanovića pored jasno utvrđenih činjenica i dokaza da je odobrio donaciju od 15.000.00 KM, za obnovu vikendice čovjeku koji nije izbjeglica niti povratnik jer imao riješeno stambeno pitanje u Sarajevu. Da bude još gore čovjek nije ni podnio zahtjev. Za 10 godina ministrovanja napravio je sebi 2 kuće. Pa jedan bivši premijer i mnogi bivši ministri u Vladi TK-a davali su donacije svojim firmama ili svojim najbližim itd. Ili potpisivao je npr. federalni ministar (delegiran kao kadar TK-a) iz Stranke za BiH sa sobom ugovor u vrijednosti nekoliko desetina hiljada KM.
    Kažu istina je moćna i uvijek pobjedjuje. Bilo bi dobro da je tako, ali nije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here