Izašla knjiga “Tjelesna svjesnost u košarci” Alije Biberovića i Damira Ahmića (Foto)

0
1153

U izdanju Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku iz štampe izašla knjiga „Tjelesna svjesnost u košarci“ dvojice tuzlanskih profesora, Alije Biberovića i Damira Ahmića.

U knjizi su sublimirana iskustva i naučna saznanja autora o košarci kao jednom od najpopularnijih sportova u svijetu.

Posebno su do izražaja došla iskustva Alije Biberovića koji je u košarci prošao sve faze razvoja, od igrača do trenera i selektora državnih selekcija, a naposljetku i univerzitetskog profesora.

– Knjiga je namijenjena svim ljubiteljima košarke, posebno igračima i trenerima, ali i svim drugim ljudima koji su makar djelićem u ovom sportu, a sve da bi ga razumjeli. Tehnika i taktika nije ono što se misli, samo izgled, nego je puno više, odnosno, veza između uma i elemenata pokreta koji se kasnije usavršavaju – kaže u razgovoru za naš portal profesor Biberović.

Objašnjava da je knjiga fokusirana na razvoj osnovnih vještina i njihove integracije s timskom igrom. Košarka je univerzalna zato što nije isključivo timska, a ni individualna, a čine je svi ti faktori zajedno.

– Košarka više nego bilo koji drugi sport zahtijeva integraciju individualnog talenta u nesebičnu timsku igru. Zašto su Dražen Petrović, Michael Jordan, Lari Bird, Krešimir Ćosić, Damir Mršić, Elmedin Kikanović i mnogi drugi tako uspješni košarkaši? Zato što su bili najkompletniji igrači, ali iz čistog zadovoljstva igranja. Jer, uprkos talentu i visini današnjih igrača, uspjeh prvenstveno zavisi od posjedovanja vještina, usavršavanja i mentalne stabilnosti – objašnjava naš sagovornik.

Svoje mišljenje o knjizi dali su i brojni košarkaški stručnjaci i vrhunski košarkaši. Trener Vlado Đurović kaže da knjiga „Tjelesna svjesnost u košarci“ daje „novu dimenziju u edukaciji košarkaške igre i pravcu prema vrhunskom rezultatu“, dok njegov kolega Velimir Gašić ističe da su autori „na specifičan način, koristeći u osnovi naučni pristup, dodirnuli niz aspekata koji su u korelaciji sa vrhunskim košarkaškim zahtjevima“.

Preporučujući knjigu svima koji se bave košarkom, bivši internacionalac, a danas trener, Damir Mulaomerović, navodi da su autori u knjizi dali presjek, odnosno, kohezioni odnos između psiholoških segmenata i pedagoških principa u trenažnom i takmičarskom procesu.

– Ovi parametri imali su poseban uticaj na uspjeh moje igračke karijere, a sada i trenerske, a u knjizi su detaljno i seriozno razrađeni, tako da knjigu toplo preporučujem svima koji se košarkom žele ozbiljno baviti – naveo je Mulaomerović.

Alija Biberović je na kraju razgovora rekao da je knjigu posvetio svom unuku Omaru Biberoviću koji će”ako ga zdravlje posluži, vjerovatno biti odličan košarkaš”.

Promocija knjige „Tjelesna svjesnost u košarci“ Alibe Biberovića i Damira Ahmića najavljena je za septembar u Tuzli. (Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here