Izabrano novo rukovodstvo SDP-a BiH: Nikšić komentirao stanje u TK

0
414

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH izabrano je novo rukovodstvo partije. Potpredsjednici SDP BiH su Denis Bećirović, Zukan Helez, Lana Prlić, Vojin Mijatović, Ivan Boban i Benjamina Londrc.

Novi generalni sekretar SDP BiH je Elvir Karajbić, dok je predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović, saopćeno je iz ove stranke.

Članovi novog saziva Predsjedništva SDP BiH su Jasmin Imamović, Anto Domazet, Segmedina Srna-Bajramović, Irfan Čengić, Mira Grgić, Mladen Lonić, Branka Đurić, Edis Dervišagić, Mirsad Mahmutagić, Edita Sulejmanović, Mladen Simić, Vesna Saradžić, Nusret Helić, Jugo Brdar, Aner Žuljević, Mirko Pejanović, Mirela Memić, Vedran Kaser, Fatka Kulenović, Saša Grbić, Besima Borić, Ljubinka Atanasijević, Enes Suljkanović, Ana Pejić i Ernest Imamović.

Potpredsjednici Glavnog odbora SDP BiH su Dositej Perić, Azra Okić, Senad Selimović, Renata Azinović i Senad Subašić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Nikšić: Nema raskola u SDP-u BiH u Tuzlanskom kantonu

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja je počela u Sarajevu, trebao bi biti okončan izborni proces kada su u pitanju organi ove partije nakon kongresa.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je prije početka sjednice kazao novinarima da bi danas trebalo da bude okončano konstituiranje Glavnog odbora izborom njegovog rukovodstva – predsjednika i potpredsjednika, te izbor potpredsjednika SDP-a, generalnog sekretara i članova predsjedništva SDP-a BiH.

– Nakon toga će biti mala pauza, a onda ćemo septembar i oktobar posvetiti uređivanju odnosa u kantonalnim, regionalnim, općinskim i gradskim organizacijama tako da, po našem planu, do kraja oktobra završimo izborni proces, izborne cikluse u SDP-u kako bi se mogli posvetiti pripremi za lokalne izbore – naveo je Nikšić.

Na novinarsko pitanje u vezi sa “raskolom“ u SDP-u u Tuzlanskom kantonu, Nikšić je kazao da raskola u SDP-u nema, te da su SDP-u ostali SDP-ovci.

– Oni koji su smatrali da ne trebaju biti dio priče SDP-a su izabrali da sarađuju sa SDA. Ne možemo govoriti o nekom raskolu ako od 10 zastupnika dva se odluče da budu dio parlamentarne većine sa SDA i SDA-ovim partnerima – naveo je Nikšić.

Dodao je da su se oni koji podržavaju vlast sa SDA “sami diskreditovali i pokazali gdje im je mjesto“.

– Pa ne možete sjediti na dvije stolice nikako. Oni koji su odabrali da budu dio priče sa SDA, bilo da je podržavaju, bilo da daju ministre, bilo da glasaju za to, ne mogu biti dio priče SDP-a. To je njihovo opredjeljenje – smatra Nikšić.

Upitan u vezi sa Enverom Bijedićem, odgovorio je da je on “već otišao praktično iz SDP-a i zvanično će se to vidjeti vrlo brzo“.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here