Italija i Francuska se slažu da bi migranti trebali biti raspoređeni po Europi

0
179

Evropska unija mora uvesti novi automatski sustav preuzimanja ilegalnih migranata pokupljenih na Sredozemlju, suglasili su se u srijedu čelnici Italije i Francuske u nastojanju da poprave međusobne odnose.

Italija je dugo prigovarala da je ostavljena da sama rješava problem stotina tisuća ilegalnih migranata koji su prešli preko mora zadnjih godina u potrazi za boljim životom u Europi.

To pitanje je izazivalo napetosti između Rima i Pariza, s Italijom koja se žalila da su francuske nevladine organizacije posebno aktivne u kupljenju ilegalnih migranata po Sredozemlju, ali da Francuska nije bila posebno voljna primiti ih.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je iskoristio činjenicu da je nova proeuropska vlada preuzela vlast u Italiji kako bi pokušao preustrojiti odnose i riješiti dugogodišnji spor.

“Ne podcjenjujem to što Italija doživljava od 2015. Isto tako je pretrpjela mnogo nerazumijevanja i nepravdi”, rekao je Macron novinarima u Rimu stojeći pored talijanskog premijera Giuseppea Contea nakon njihova susreta.

Automatski europski mehanizam za prihvat migranata

“Uvjeren sam da je potreban automatski europski mehanizam za prihvat imigranata”, dodao je.

Conte je rekao da je dobio francusku potporu za sustav redistribucije migranata, što znači da bi se Italija mogla osloniti na cjelokupni 28-člani blok da će automatski prihvaćati dio novopridošlih ilegalnih migranata pokupljenih na moru.

Macron je uz pomoć prevoditelja rekao kako bi zemlje EU-a koje odbiju sudjelovati u ovom planu, trebale biti “ozbiljno kažnjene”. Nisu govorili o pojedinostima osim da bi o tom pitanju uskoro trebali razgovarati ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a.

“Pitanje imigracije ne bi trebalo više poticati protueuropsku propagandu”, rekao je Conte govoreći o svom prethodnom koalicijskom partneru desnoj Ligi čiji su protuimigrantski stavovi doveli do porasta popularnosti.

Čelnik Lige Matteo Salvini, koji je sa svojom strankom izašao iz vlade prošli mjesec omogućujući proeuropskoj Demokratskoj stranci da zauzme njezino mjesto u vladi, optužio je Francusku da otkazuje prethodne dogovore o migrantima te da je Conte naivan.

“Macron je od Contea napravio predmet podsmjeha”, rekao je Salvini u srijedu novinarima optužujući ga da izdaje Italiju.

Odnosi između Italije i Francuske, tradicionalno bliskih saveznika, pokvarili su se pod prethodnom vladom u kojoj su tadašnji zamjenici premijera Salvini i Luigi Do Maio opetovano napadali Macrona, uglavnom zbog imigracije.

Di Maio je naknadno prihvatio manje neprijateljski stav prema Francuskoj i njegov Pokret 5 zvijezda je ostao u Conteovoj koaliciji.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here