Istraživanje: Migranti najmanje dobrodošli u Srbiji, Mađarskoj, CG i Makedoniji

0
728

Island i N. Zeland su zemlje koje u najvećoj mjeri prihvataju migrante, dok su u Srbiji, Makedoniji, CG i Mađarskoj migranti najmanje dobrodošli, pokazuju ankete.

Prema istraživanju agencije Galup (Gallup), Srbija se nalazi na 135. mjestu od 138 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem, a Makedonija je na posljednjem mjestu.

Učesnicima istraživanja postavljeno je pitanje da li je dobro ili loše da imigranti žive u toj zemlji, budu njihovi susjedi ili se vjenčaju sa nekim od njihovih bliskih rođaka, prenio je Independent.

Britanski Independent navodi da se većina zemalja koje su među 10 najlošije rangiranih nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti kojom su migranti ranije prolazili na putu iz Grčke ka Njemačkoj.

Većina ispitanika, odnosno 54 odsto, je rekla da je dobro da imigranti žive i njihovoj zemlji, a polovina da bi bilo dobro da im budu susjedi.

Kako je navedeno, mlađe generacije u većoj mjeri prihvataju migrante, kao i stanovnici koji žive u urbanim sredinama.

Na vrhu liste nalaze se Island, Novi Zeland, Ruanda, Sijera Leone, Mali, Australija, Švedska, Nigerija, Burkina Faso i Irska.

Na dnu liste su Hrvatska, Estonija, Češka, Letonija, Izrael, Slovačka, Srbija, Mađarska, Crna Gora i Makedonija. (agencije)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here