Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a: Retorika podjela dominira političkom situacijom u BiH

0
203

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovinu Valentin Inzko danas se obratio Vijeću sigurnosti UN-a, predstavivši redovni polugodišnji izvještaj o stanju provedbe mira u zemlji, koji pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju, Inzo je osudio činjenicu da se proces formiranja vlasti odužio na sada već više od godinu dana.

“Iako Vijeće ministara iz prošlog mandata i dalje funkcionira sve do imenovanja novog Vijeća ministara, ono je ograničeno politički sračunatom i nepotrebnom blokadom Parlamenta BiH. To znači da se ne mogu usvajati novi zakoni, uključujući i budžet na državnom nivou, što uveliko onemogućava zemlju da se efikasno nosi sa aktuelnim problemima, kao što je migrantska kriza”, poručio je Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio da se nastavila i destabilizirajuća retorika podjela, koja dominira političkom situacijom.

“Neki politički lideri iz RS i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili pak predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istovremeno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara Republiku BiH, što nije bilo konstruktivno”, naveo je Inzko u svom izvještaju.

Također je naglasio da veličanje osuđenih ratnih zločinaca, koje je i dalje rašireno, uveliko otežava mogućnost postizanja istinskog i trajnog pomirenja među svim narodima.

Govoreći o presudi Ustavnog suda BiH o Mostaru i presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, koja nakon deset godina još uvijek nije provedena, visoki predstavnik je naglasio da “vladavina prava i borba protiv korupcije trebaju biti prioriteti za Bosnu i Hercegovinu”.

“Zbog toga, veliki broj ljudi ne može ostvariti svoja osnovna građanska prava, jer ne mogu glasati u Mostaru ili biti kandidati za niz državnih funkcija. To traje već deceniju. Ne iznenađuje da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su tri četvrtine građana BiH izuzetno nezadovoljne ili uglavnom nezadovoljne situacijom u oblasti vladavine prava i radom pravosudnih institucija. Stoga će vladavina prava i funkcionalnost pravosudnih institucija biti moji prioriteti u narednom periodu”, naglasio je visoki predstavnik.

Inzko također je rekao da je posebno sramotna pojava revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, koji je pravna činjenica potvrđena presudama kako međunarodnih tako i domaćih pravosudnih organa, uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju – tijelo koje je ustanovilo Vijeće sigurnosti UN-a.

“U Srebrenici je 1995. godine počinjen genocid! Ništa i niko ne može promijeniti tu činjenicu”, kazao je Inzko.

Zahvalio se pojedincima i organizacijama koji čuvaju istinu o Srebrenici i nastavljaju tragati za pravdom, posebno Majkama Srebrenice.

“Majke zaslužuju naše najdublje poštovanje i divljenje” rekao je visoki predstavnik.

Iz Ureda visokog predstavnika istaknuto je da je poruka visokog predstavnika Inzka političarima bila je jednostavna:

“Prevaziđite međusobne razlike, odbacite destabilizirajuću retoriku i osigurajte napredak zemlje na evropskom putu”.

Inzko je iskoristio priliku i pozvao međunarodnu zajednicu da “nastavi ujedinjeno raditi kako bi očuvala rezultate postignute tokom protekle dvije decenije i, prije svega, ispunila obećanja o boljoj budućnosti za građane BiH”.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here