Inzko o Dodikovoj izjavi o ”okupaciji Drine”:Zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo i uvredljivo

0
590

Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, vjerske netrpeljivosti ili mržnje, izjavio danas je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, komentarišući nedavne izjave predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

Reagirajući na izjavu Dodika, koji je, obraćajući se na skupu u Bratuncu 7. jula za bošnjačke povratnike u Podrinju rekao da su se “vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu”, Inzko je kazao da je takvo ponašanje suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, da zaslužuje svaku osudu te da je suštinski neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog.

”Žrtve strašnih zločina počinjenih tokom rata, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, moraju se poštovati, one zaslužuju smiraj i da ih se tretira na dostojanstven način, a ne da ih se zloupotrebljava za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici”, rekao je Inzko.

Podsjetio da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbjeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj prijeratni dom u Bosni i Hercegovini i da će strane-potpisnice Dejtonskog sporazuma osigurati da se izbjeglice i raseljene osobe mogu vratiti u sigurno okruženje, “bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili političkih stavova”.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here