Indijske vlasti pritvorile 300 političara i separatista zbog protesta u Kašmiru

0
204

Indijske vlasti pritvorile su najmanje 300 političara i separatista kako bi ugušile proteste u Kašmiru koji su uslijedili nakon ukidanja posebnog statusa te regije, objavili su u četvrtak policija, lokalni lideri i mediji o jednom od najvećih sukoba posljednjih godina.

Vlada je od nedjelje isključila mobilne mreže, zabranila pristup internetu i javna okupljanja u najvećem gradu Srinagaru nakon što je većinski muslimanskoj regiji oduzela pravo na donošenje vlastitih zakona te ukinula desetogodišnju zabranu ljudima izvan zemlje da na tom području kupuju nekretnine.

Hinduistička vladajuća stranka premijera Narendre Modija, koja se dugo zalagala za ukidanje autonomnosti Kašmira, nada se da će ovom mjerom ovladati područjem regije gdje oružana pobuna bjesni od 1989.

Do sada je 300 političkih čelnika, od kojih se mnogi zalažu za odcjepljenje Kašmira od Indije, uhapšeno, potvrdio je policijski dužnosnik.

Dvojica lokalnih čelnika najveće regionalne stranke Nacionalne konferencije kazala su da je najmanje 100 političara, uključujući bivše državne ministre i zastupnike, uhapšeno. Prema pisanju indijskog lista Mail Today broj političara koje policija drži u kućnom pritvoru je 400. (Agencije, F, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here