Incident u Jasenovcu, HOS-ovci razvili zastavu s ustaškim pozdravom

1
463

Počelo je održavanje službene državne komemoracije u Jasenovcu. Uoči nje dogodio se incident.

Naime, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci su u mjestu Jasenovac (ne na spomen području) razvili zastavu HOS-a koja sadrži ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Plenković i ministri na trećoj komemoraciji ove godine

Podsjetimo, premijer Plenković i njegova svita će danas sudjelovati u službenoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Uz premijera u Jasenovcu će biti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Izaslanstvo Hrvatskog sabora vodi predsjednik sabora Gordan Jandroković Njonjo.

Keleminčevi ekstremisti stižu u Jasenovac

No, čini se da ovogodišnja komemoracija neće proći bez provokacija ekstremnih desničara.

Naime, dolazak u Jasenovac najavio je notorni desničarski redikul Dražen Keleminec, koji je nedavno postrojio svoje crnokošuljaše na glavnom zagrebačkom trgu, gdje su mahali američkom zastavom i slavili aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Keleminec je najavio da će se u društvu desetak istomišljenika u 10 sati pojaviti na području Jasenovca, a Index doznaje da će na stazi prema spomeniku izvesti provokativni “performans”.

Manjine bojkotiraju službenu komemoraciju

Okupljanje uzvanika očekuje se do 10,15 sati ispred zgrade Memorijalnog muzeja, a kolona sjećanja krenut će u 10,40 sati prema spomeniku Bogdana Bogdanovića “Cvijet” gdje će u 11 sati početi komemoracija.

Treba napomenuti da službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotiraju predstavnici svih manjina osim romske. Jučer su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a prije toga i predstavnici židovske manjine.

Današnja komemoracija tako je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ovog tjedna.

Download PDF

1 komentar

  1. Tuga…
    Tri dana – tri komemoracije!?
    Žalosno, da u jednoj članici Europske unije, unije koja se hvali maksimalnim stupnjem sloboda, prava i demokracije, u dragoj mi Hrvatskoj, ni obilježavanje godišnjice velike tragedije ne može proći bez politikanstva i političkih ispada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here