Imenovanje Matthew Palmera: Veća uključenost SAD-a na Zapadnom Balkanu?

0
83

Imenovanje Metjua Palmera (Matthew Palmer), zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država, za novog specijalnog predstavnika za Balkan, pokazuje sve veće interesiranje američke administracije za region, prije svega zbog odnosa Srbije i Kosova, ali i zbog prilika unutar Bosne i Hercegovine.

Inače, Metju Palmer dobar je poznavаtelj prilika na Zapadnom Balkanu, te snažan zagovornik Evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine.

Američka vanjska politika prema Balkanu, naročito prema Bosni i Hercegovini, dugo je bila u zastoju još od ubacivanja aprilskog paketa mjera iz 2006. godine. Мnogi su saglasni da imenovanje Metjua Palmera kao iskusnog diplomate, koji dobro poznaje situaciju u regionu, predstavlja veliki povratak američke politike na Zapadni Balkan.

Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije.

Fokus američke politike bit će na Bosni i Hercegovini – zbog neformiranja vlasti i sve većeg ruskog uticaja, smatraju stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Naglašavaju i da moramo biti svjesni činjenice da je vanjska politika Sjedinjenih Država u promjenjivoj fazi, da su moguća i neka iznenađenja i promjene prioriteta, i to je nešto na šta treba računati.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) bi željela da se nešto učini do kraja njegovog mandata, kada je u pitanju vanjska politika, kako bi sa pozitivnim poenima ušao u predsjedničku utrku za drugi mandat, poručuju stručnjaci iz regiona.

To isto je, kažu, učinio i Bil Klinton (Bill Clinton) 90-tih godina. Kako su rekli, ne radi se o sveobuhvatnom angažmanu već isključivo o rješavanju problema između Kosova i Srbije.

Američki list “Foreign policy” ocјenjuje da je Palmerovo imenovanje odraz nastojanja Vašingtona (Washington) da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine i tako okonča dugotrajan spor u jugoistočnoj Evropi. Američki medij upozorava na to da Kina i Rusija nastoje proširiti svoj utjecaj na Balkanu, pa bi rješavanje davnih razmimoilaženja u regionu pomoglo da se zemlje približe Evropskoj uniji i Zapadu.(bhrt,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here