Imenovanje Matthew Palmera: Veća uključenost SAD-a na Zapadnom Balkanu?

0
302

Imenovanje Metjua Palmera (Matthew Palmer), zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država, za novog specijalnog predstavnika za Balkan, pokazuje sve veće interesiranje američke administracije za region, prije svega zbog odnosa Srbije i Kosova, ali i zbog prilika unutar Bosne i Hercegovine.

Inače, Metju Palmer dobar je poznavаtelj prilika na Zapadnom Balkanu, te snažan zagovornik Evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine.

Američka vanjska politika prema Balkanu, naročito prema Bosni i Hercegovini, dugo je bila u zastoju još od ubacivanja aprilskog paketa mjera iz 2006. godine. Мnogi su saglasni da imenovanje Metjua Palmera kao iskusnog diplomate, koji dobro poznaje situaciju u regionu, predstavlja veliki povratak američke politike na Zapadni Balkan.

Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije.

Fokus američke politike bit će na Bosni i Hercegovini – zbog neformiranja vlasti i sve većeg ruskog uticaja, smatraju stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Naglašavaju i da moramo biti svjesni činjenice da je vanjska politika Sjedinjenih Država u promjenjivoj fazi, da su moguća i neka iznenađenja i promjene prioriteta, i to je nešto na šta treba računati.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) bi željela da se nešto učini do kraja njegovog mandata, kada je u pitanju vanjska politika, kako bi sa pozitivnim poenima ušao u predsjedničku utrku za drugi mandat, poručuju stručnjaci iz regiona.

To isto je, kažu, učinio i Bil Klinton (Bill Clinton) 90-tih godina. Kako su rekli, ne radi se o sveobuhvatnom angažmanu već isključivo o rješavanju problema između Kosova i Srbije.

Američki list “Foreign policy” ocјenjuje da je Palmerovo imenovanje odraz nastojanja Vašingtona (Washington) da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine i tako okonča dugotrajan spor u jugoistočnoj Evropi. Američki medij upozorava na to da Kina i Rusija nastoje proširiti svoj utjecaj na Balkanu, pa bi rješavanje davnih razmimoilaženja u regionu pomoglo da se zemlje približe Evropskoj uniji i Zapadu.(bhrt,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here