Ima li razloga za paniku zbog intenziviranih potresa u TK?

0
519

U posljednje vrijeme na području Tuzlanskog kantona registrirano je šest zemljotresa sa epicentrima u različitim općinama. Stručnjaci upozoravaju da će podrhtavanja tla na ovom području biti i u narednom periodu, ali da ne treba stvarati paniku. Provjerili smo znaju li građani kako se zaštiti od zemljotresa i koje mjere treba poduzeti, pogotovo ako se dogodi zemljotres jačeg intenziteta?

Zemljotresi slabijeg intenziteta su česta pojava u zadnje vrijeme i predstavljaju iznenadno podrhtavanje pojedinih dijelova Zemljine kore koje nastaje usljed pomjerenja litosfernih ploča duž rasjednih linija. Zemljotres sa epicentrom u blizini Tuzle prije dvije sedmice jačine 4,7 stepeni po Rihteru osjetio se i u Sarajevu. Rasjed oko kojeg se dešavaju zemljotresi na ovom području je bogat mineralnim sirovinama, kažu stručnjaci.

„On se kreće otprilike od Vlasenice do Pečuha i na toj zoni ono što ja mogu sa sigurnošću reći da se dešvalo u zadnje vrijeme kretanje i poremećaju tektonskih blokova. Čime je to izazvano, treba istraživati“, kaže dr.sc. Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli

Posljednji zemljotresi su posljedica faze smirivanja alpske orogeneze. Možemo ih očekivati i u narednom periodu. Sa jačinom do pet stepeni po Rihteru.

„Što ustvari pripada jakim ili osjetnim ili eventualno vrlo jakim potresima gdje se posljedice mogu očekivati samo na trošnim građevinskim objektima“, pojašnjava Amir Baraković, profesor geologije na RGGF u Tuzli.

Ukoliko dođe do potresa ne treba stvarati paniku, ali treba znati kako postupiti u tom slučaju.

Kako god, svaki novi potres i podrhtavanje tla uznemiri građane, stoga bi u narednom periodu nadležni trebali dodatno poraditi na edukaciji i podizanju svijesti stanovništva o zaštiti od zemljotresa.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here