I u Tuzlanskom kantonu počela masovna vakcinacija

0
321
masovna vakcinacija koronavirus tk
I u TK počela masovna vakcinacija (Foto: A.K./Klix.ba)

Na područje Tuzlanskog kantona u ovoj sedmici je pristiglo 26.940 doza vakcina te je nakon sastanka s direktorima domova zdravlja u TK, a u saradnji s Vladom Tuzlanskog kantona i Zavodom za javno zdravstvo TK, donesena odluka da se počne sa masovnom vakcinacijom svih osoba starijih od 18 godina.

“Svi domovi zdravlja će se organizirati na načine koji su njima najpogodniji, kako bi u adekvatnom i što kraćem vremenu vakcinisali što veći broj stanovnika jer je primarni cilj da, kada je epidemiološka situacija povoljnija, iskoristimo momenat vakcinisanja što većeg broja stanovnika” izjavio je na pres-konferenciji ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Sugerisano je domovima zdravlja da se aktivira veći broj vakcinalnih timova, te da vakcinaciju vrše kako u prostorijama zdravstvenih ustanova, tako i u sportskim dvoranama.

Dom zdravlja “Mustafa Šehović” u Tuzli najveća je zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu, a od ranih jutarnjih sati na formirane punktove dolaze građani kako bi primili dozu vakcine protiv koronavirusa.

Direktor tuzlanskog doma zdravlja Suad Bijedić za Klix.ba kaže da se proces vakcinacije stanovništva odvija na šest punktova s maksimalno pet vakcinalnih mjesta, u zavisnosti od potrebe u datom trenutku.

“Proces protiče u najboljem redu, bez gužvi. Međutim, ono što nije pohvalno je da su određene kategorije stanovništva skeptične u vezi s određenim vakcinama, ali ne postoji nijedno medicinsko saznanje da je neka vakcina bolja ili lošija od druge”, kazao je Bijedić.

U borbi protiv pandemije koja bi, prema prognozama epidemiologa, mogla imati svoj nastavak najesen, glavno oružje predstavlja vakcinacija, što je potcrtao i Bijedić, naglasivši da računice pokazuju da samo na prostoru Tuzle postoji okvirno 100 hiljada osoba koje bi trebale biti imunizirane.

“Vakcine nas jedino mogu spasiti i poboljšati zdravstveno stanje stanovništva. U relativno mirnu jesen bismo mogli ući ukoliko bismo na prostoru Tuzle imali 50.000 vakcinisanih osoba. U Domu zdravlja smo trenutno na 13-14 posto vakcinisanih građana, što je okvirno od 12 do 13 hiljada osoba koje su primile prvu dozu vakcine”, naveo je Bijedić.

Naime, svi koji žele primiti prvu dozu vakcine potrebno je da kontaktiraju nadležni dom zdravlja, a medicinsko osoblje će im osigurati termin. Sve se dešava s ciljem sprečavanja stvaranja gužvi na vakcinalnim mjestima, a kako smo se uvjerili, zasad sve protječe bez problema.

“Vakcinacija na području Tuzlanskog kantona odvijat će se svaki radni dan u periodu od 7 do 15 sati, a najbitnije je da se svi građani mogu javiti u svoj dom zdravlja, tako da pozivam sve da iskoriste ovu povoljnu priliku kako bismo se zaštitili od eventualno novog vala koronavirusa”, kazala je Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

U Tuzlanskom kantonu do danas je upotrijebljeno 70 hiljada doza vakcina različitih proizvođača, a dosad nisu prijavljene ozbiljne neželjene pojave.

Ministar Jurić danas je kazao da je u Tuzlanskom kantonu prisutan trend odbijanja vakcinisanja vakcinom proizvođača AstraZeneca, što smatra neopravdanim stavom, zbog činjenice da je i ova vakcina zvanično registrirana te se kao djelotvorna i sigurna koristi širom svijeta. Također, veliki broj tuzlanskih zdravstvenih radnika vakcinisao se ovom vakcinom. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here