Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen

0
192

Evropska komisija saopćila je danas da Hrvatska ispunila potrebne uslove za ulazak u schengenski prostor i pozvala Vijeće EU da je uključi u prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola.

“Evropska komisija smatra, na temelju rezultata schengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016., da je Hrvatska preduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uslovi za punu primjenu schengenskih pravila i da su standardi ispunjeni”, objavila je Komisija u saopćenju.

Komisija je dodala da Hrvatska “treba da nastaviti da primjenjuje sve sadašnje aktivnosti, posebno upravljanje na vanjskim granicama kako bi osigurala da ti uslovi budu i dalje ispunjeni”.

“Komisija također danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja ispunjavati obveze povezane sa schengenskim pravilima, koje je preuzela tokom pristupnih pregovora”, dodaje se u saopćenju.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pohvalio je hrvatske napore na ispunjavanju schengenskih uslova.

“Pohvaljujem Hrvatsku za njene napore i ustrajnost da ispuni sve potrebne uslove za pridruživanje Schengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači schengenski prostor. I zato vjerujem da će zemlje članice preduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Schengena”, rekao je Juncker, prenosi se u saopćenju.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here