Hrvatski sabor do kasno u noć raspravljao o pozdravu “Za dom spremni” i premještanju ploče iz Jasenovca

0
376

Hrvatski sabor završio je u noći s četvrtka na petak raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu vlade RH zbog njezinog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koju su u HDZ-u odbacili.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) je u ime vlade u zaključnom obraćanju rekla kako vlada nema dileme oko toga da se prepoznaju i osude totalitarni i nedemokratski režimi i postupati u skladu s Ustavom.

U vezi s HOS-ovom pločom postavljenom u Jasenovcu, istaknula je kako njome nije komemoriran režim, nego žrtve poginule u Domovinskom ratu. Za razliku od prethodnih vlada, ova je formirala vijeće koje je donijelo dokument kao temelj za daljnje djelovanje i kojim je postignut konsenzus, rekla je. Treba nastaviti istraživanje svih žrtava u 20. stoljeću, dodala je.

Demokratsko odrastanje

U ime predlagatelja, Bojan Glavašević (SDP) ustvrdio je kako Hrvatsku još čeka demokratsko odrastanje i da se trebaju poštivati doneseni zakoni, a osvrnuo se i na istup HDZ-ovog zastupnika Petra Škorića koji je napao pučku pravobraniteljicu Loru Vidović jer je upozorila na vladino toleriranje povijesnog revizionizma.

Joško Klisović (SDP), također u ime predlagatelja, istaknuo je kako je potrebno brzo i odlučno vladino djelovanje, a što, kako je rekao, premještanje HOS-ove ploče s pozdravom ”Za dom spremni” iz Jasenovca u Novsku – nije.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here