Hrvatski meteorolozi najavljuju: Stiže grmljavina s tučom

0
402

Kako javlja DHMZ, danas će u Hrvatskoj prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku.

Ujutro je na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima mjestimice moguće malo kiše, dok su od sredine dana u unutrašnjosti mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom.

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab, a na Jadranu će puhati umjereno jugo, na sjevernom dijelu bura.

Najviša dnevna temperatura bit će između 22 i 27 °C, a na istoku zemlje bit će i nekoliko stupnjeva viša.

Vrijeme sutra

U noći na srijedu i u srijedu ujutro očekuje se naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Očekuje se kako će se najprije naoblačiti na Jadranu i u gorskim predjelima, a poslijepodne i drugdje.

Na zapadu su moguće obilnije oborine, posebno u Gorskom kotaru. Najviše sunčanog vremena opet će biti u Slavoniji i Baranji.

Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a na Jadranu umjereno do jako jugo i istočnjak.

Najniže jutarnje temperature bit će od 12 do 17 °C, na Jadranu od 14 do 19 °C. Najviše dnevne temperature kretat će se između 21 i 26 °C, na istoku i nekoliko stupnjeva više

Danas i sutra na snazi žuti Meteoalarm

Za danas i sutra za dijelove zemlje je na snazi žuti Meteoalarm, i to zbog grmljavinskog nevremena praćenog tučom. Žuti Meteoalarm upaljen je danas za područje središnje i sjeverne te istočne Hrvatske.

Upozorava na pljuskove s grmljavinom i mogućom tučom koja je najvjerojatnija u zapadnoj Slavoniji. Meteoalarm prognozira vjerojatnost grmljavine na 55 do 75 posto i upozorava stanovnike da budu na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.

“Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni”, javlja Meteoalarm.

Za središnju i istočnu Hrvatsku Meteoalarm najavljuje izraženije pljuskove s grmljavinom i mogućom tučom te daje vjerojatnost grmljavine od 60 do 80 posto.

Sutra se očekuje i jako do vrlo jako jugo

Žuti Meteoalarm na snazi je i sutra, ali za sjevernu i središnju Hrvatsku te Liku i Gorski kotar. Za sjevernu i središnju Hrvatsku daje vjerojatnost preko 60 posto za grmljavinu te izraženiji pljusak, dok je za Liku i Gorski kotar vjerojatnost preko 70 posto.

Također, moguća je tuča.

Osim toga žuti Meteoalarm sutra je na snazi i za područje Splita, Kvarnera, Velebitski kanal i za sve otoke zbog umjerenog do jakog i vrlo jakog juga.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here