Hrvatska: Pupovac najavio kaznenu prijavu protiv sina HDZ-ovog zastupnika zbog govora mržnje

0
335

Zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac najavio je pokretanje kaznene prijave protiv sina saborskog zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, zbog govora mržnje usmjerenog protiv Srba, pri čemu je osudio toleriranje ovakvih ispada od nadležnih institucija u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Pupovac je javno osudio ponašanje Ivana Đakića, 22-godišnjeg sina Josipa Đakića, zastupnika HDZ-a, koalicijskog partnera SDSS-a u Hrvatskoj vladi, koji je na pravoslavni Božić, kako su prenijeli mediji, na Facebook profilu objavio natpis: “Svim prijateljima ‘Srbićima’ sretan Božić”, uz objavu crno-bijele fotografije ustaše koji u naručju drži odsječenu glavu četnika.

Pupovac je, uz osudu ove objave, koja je brzo povučena s društvene mreže, osudio i nečinjenje hrvatskih pravosudnih institucija, za koje je ustvrdio kako je “uobičajeno u ovakvim i sličnim slučajevima veličanja ustaštva u Republici Hrvatskoj” koje se, kazao je, “previše tolerira”.

“Ne vjerujem da će oni kojima je to posao zaštititi one koji su ovom vrstom napada napadnuti”, poručio je Pupovac i dodao da ovakve poruke izazivaju strah i duboku uvredu.

“Budući da nisam uvjeren da će nadležne institucije učiniti ono što im je dužnost, učinit će neka od institucija srpske zajednice vrlo brzo: podnijeti kaznenu prijavu protiv ovoga, kao i kaznenog djela u budućnosti slične vrste“, najavio je Pupovac.

Predstavnici srpske manjine u Saboru iz redova SDSS-a zatražit će očitovanje Državnog odvjetništva (DORH-a), izvršne vlasti i najvišeg tijela predstavničke vlasti u Hrvatskoj.

„Hrvatskoj danas ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, danas Hrvatskoj prijeti historijski proustaški revizionizam“, zaključio je Pupovac.

Najavio je osudu i svih onih koji nastoje veličati i rehabilitirati pripadnike četničkog pokreta, s druge strane, ili umanjivati stradanje hrvatskog naroda.

Inače, HDZ je osudio pomenutu objavu na Facebook profilu nazvavši je “govorom mržnje i pozivanjem na društvenu netrpeljivost” i najavio pokretanje stegovnog postupka u vezi s ovim slučajem, što je Pupovac ocijenio dobrim potezom.

Kako prenose hrvatski mediji, Đakić je obrisao pomenutu objavu i ispričao se svima koje je uvrijedio.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here