Hrvatska poslala novi zahtjev za izručenje Zdravka Mamića

0
305

Hrvatska je poslala BiH novi zahtjev za izručenje nekadašnjeg predsjednika Fudbalskog kluba “Dinamo” Zdravka Mamića, rekao je ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša.

“Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je danas dokumentaciju u vezi sa slučajem Mamić koja je upućena iz Hrvatske”, rekao je Grubeša za N1.

Zahtjev, koji je potpisao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upućen je nakon što je Županijski sud u Osijeku podigao optužnicu kojom se Mamić, kao i njegovi saradnici, tereti za oko 200 miliona kuna (oko 25 miliona eura) finansijskih malverzacija u “Dinamu”.

O izručenju Mamića trebao bi ponovno odlučivati Sud BiH nakon što su mu prije nekoliko dana oduzeli putne isprave i zabranili izlazak iz zemlje. Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora, nakon čega je došao u BiH.

S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine odlučilo je da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku. Mamić, koji se nalazi u Međugorju, ranije je izjavio da se neće vratiti u Hrvatsku.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here