Hrvatska: Ništa od ljeta, stižu nove oluje, za velik dio zemlje izdana upozorenja

0
446

Iako s porastom tlaka tijekom vikenda ne dolazi do potpune stabilizacije, suha pa i sunčana vremena bit će zamjetno više. Ali još danas postoji velika vjerojatnost za povremene grmljavinske pljuskove, koji bi u dijelovima zemlje mogli biti izraženiji, zbog čega je Meteoalarm za cijelu kopnenu Hrvatsku izdao upozorenje.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu slijedi smanjenje naoblake i danju uglavnom suho i sunčano vrijeme. A bit će i razmjerno vjetrovito uz većinom umjeren sjeverozapadnjak, ponegdje s jakim udarima. Najniža temperatura od 17 do 19, a najviša dnevna oko 27 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Od sredine dana, uz promjenjivu naoblaku velika je vjerojatnost mjestimičnih pljuskova i grmljavina, uglavnom u zapadnijim područjima. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

U gorju je najveća vjerojatnost poslijepodnevnih i večernjih pljuskova i grmljavine, pogotovo u Gorskome kotaru, gdje su mogući i izraženiji pljuskovi. Poneki i na širem riječkom području. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i bura, koja će ujutro te osobito navečer podno Velebita biti i jaka, javlja HRT.

Na srednjem Jadranu prevladavat će sunčano, a uz prolazno više oblaka uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije postoji mogućnost lokalnog pljuska. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak i mjestimice bura, koja će navečer pojačati. Dnevna temperatura oko 30 °C pa će u tom dijelu Hrvatske biti najtoplije.

Na jugu zemlje barem djelomice sunčano, a moguć je poneki pljusak i grmljavina, uglavnom poslijepodne. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a na kraju dana bura. Najviša temperatura oko 28 °C, a ujutro oko 20 °C.

Ni sljedeći tjedan ništa od pravog ljeta

U danima koji slijede u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, a najveća vjerojatnost za lokalne pljuskove bit će u srijedu, osobito u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije. U nedjelju će vjetar oslabjeti i temperatura se malo sniziti. Početkom novoga tjedna ponovno topliji dani, ponegdje vjerojatno i vrući, ali uz još relativno svježa jutra.

Na Jadranu prevladavajuće sunčano, ali i dalje uz mogućnost ponekog pljuska, osobito u nedjelju te u srijedu. Umjerena i jaka bura u nedjelju poslijepodne će slabjeti, a u Dalmaciji će okrenuti na jugo. Od srijede ponovno sjeverozapadnjak i bura. Temperatura zraka bez znatnije promjene, uglavnom će biti vrlo toplo.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here