Hrvatska: Na Memorijalnom groblju održana molitva za poginule i nestale branitelje Vukovara

0
178

Hiljade građana iz Hrvatske i inostranstva, visoke delegacije predvođene Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske, premijerom Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Sabora, prisustvovalo je danas polaganju vijenaca i molitvi za poginule i nestale branitelje Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Molitvu je ove godine predvodio monsinjor Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, u zajedništvu s više biskupa i sveštenika iz katoličkih nadbiskupija i biskupija.
[Hrvatska: Na Memorijalnom groblju održana molitva za poginule i nestale branitelje Vukovara]
Hrvatska: Na Memorijalnom groblju održana molitva za poginule i nestale branitelje Vukovara

Molitva i polaganje cvijeća su dio obilježavanja 28. godišnjice pada Vukovara 1991. godine nakon opsade snaga tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija. I ovogodišnji program je održan pod motom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta“. Nakon molitve i polaganja cvijeća, monsinjor Perić predvodio je i svečanu euharistiju.

Bivši vukovarski branitelji i državni vrh Hrvatske prethodno su predvodili Kolonu sjećanja u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi. Dostojanstvena povorka krenula je iz dvorišta Vukovarske bolnice, putem kojim su bježale izbjeglice 1991. godine. Put od 5,5 kilometara učesnici kolone su prešli za oko dva i po sata.

Visoki državni dužnosnici, nakon Memorijalnog groblja, posjetili su Ovčaru, mjesto najveće hrvatske masovne grobnice, gdje su također odali počast stradalima.

U večernjim satima, Dunavom će biti pušteni upaljeni lampioni koji simbolizuju ubijene i nestale hrvatske branitelje.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA. Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 osoba. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Vukovar je, sedam godina nakon pada, mirno reintegrisan. U gradu u kojem je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika, sada ih je nešto više od 27.000.

Nedavnom odlukom Vlade Hrvatske, od naredne godine 18. novembar obilježavaće se kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i biće neradni.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here