Hrvati u Tuzlanskom kantonu podnose prigovor povrede vitalnog nacionalnog interesa

0
431

Klub poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona održao je danas sjednicu na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o podnošenju prigovora povrede vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda.

Naime, 20.7.2019. godine izabrana je Vlada Tuzlanskog kantona koja po svojoj etničkoj strukturi ne odgovara strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine, koji se uzima kao referentan u Ustavu Tuzlanskog kantona za formiranje izvršne vlasti Kantona.

Aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog konstitutivnog naroda, te iz ovakvog činjeničnog stanja i proizilazi Odluka Kluba poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Navedena Odluka je, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona, dostavljena predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, a Klub poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona ovom prilikom poziva sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine da ispoštuju princip zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti, navode iz Službe Skupštine.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here