HDZ odlučio: U Jasenovcu ostaje ploča s ustaškim pozdravom

0
666

Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je danas hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar pravosuđa, u intervjuu koji je dao “Večernjem listu”, tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče – ne postoji.

On je ponovio da je grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kome je ustaški pozdrav “Za dom spremni”, zvanično registrovan i priznat, prenosi Hina.

“Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom rat bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima”, tvrdi Bošnjaković.

On je dodao da Veće za suočavanje sa poslkedicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo da objavi preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do marta 2018. godine.

“Kada veće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i preduzeti druge mkere”, kaže Bošnjaković. (agencije)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here