Gutić: Uniformisani policajci lijepe plakate PDA, imamo fotografije

0
534

Lider PDA Mirsad Kukić svjestan je da će na predstojećim izborima doživjeti katastrofalan poraz, pa se privatizovanjem državnih resursa na području TK hvata za slamku i pokušava popraviti svoju poziciju kako bi ostvario što bolji izborni rezultat, poručuje predsjednik OO SDA Banovići Bego Gutić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Gutić naglašava da su bukvalno sve državne institucije na području TK ispolitizirane do te mjere da su njihovi resursi otvoreno stavljeni u funkciju Kukićeve kampanje.

– Nekad se govorilo da je to politizacija, ali je Kukić otišao korak dalje, pa sad nije riječ o politizaciji, već privatizaciji državnih resursa – kaže Gutić.

Stoga ga ni ne čudi da u lijepljenju plakata PDA u toku radnog vremena učestvuju i uniformisani policajci – za šta u OO SDA Banovići tvrde da imaju i dokaze – jer je „PS Banovići već izvjesno vrijeme politizirana i u funkciji je jedne političke opcije – PDA i jednog čovjeka – Mirsada Kukića”.

Naš sagovornik tvrdi da menadžment PS Banovići direktno prima instrukcije od Kukića i predsjednice OO PDA Banovići Elzine Pirić, te da upravo oni rukovode tom stanicom.

– To je hvatanje za slamku čovjeka koji je svjestan da će na izborima u oktobru doživjeti katastrofalan poraz i da će mu narod kazati gdje mu je mjesto – poručuje Gutić.

Potcrtava i kako je Općina Banovići grubo prekršila Izborni zakon BiH, odnosno njegov član 7, kojim je jasno i precizno definisano da svi prostori za plakatiranje kojima upravlja Općina moraju biti ravnomjerno podijeljeni onim političkim partijama koje se natječu.

Prema Gutićevim riječima, uprkos tome što su i SDA, i SBB, i SDP blagovremeno podnijeli zahtjev, sve lokacije u općini Banovići na kojima je moguće javno isticati oglase, plakate i bilborde dodijeljene su PDA-u.

– U odgovoru općinske službe, koji smo dobili, rukovodilac Amir Mrkonjić na jedan grub način nas obavještava da je u BiH registrovano 139 političkih partija i da je on sve te prostore dao jednoj političkoj partiji – PDA-u, koja se, eto, kao, prva javila. Nakon toga smo pozivani da mi predložimo neke nove lokacije, ali, naravno, na to nismo pristali, jer je očito da se ovdje radi o zloupotrebi i privatizaciji općinskih struktura u predizborne svrhe – ogorčen je Gutić.

Kako navodi, OO SDA Banovići uputio je dopis MUP-u TK, Unutrašnjoj kontroli, PS Banovići, OSCE-u i CIK-u BiH i od njih zatražio da poduzmu sve mjere kako bi se predstojeća izborna kampanja ipak provela transparentno i konkretno za sve političke subjekte.

– U suprotnom, bit ćemo prinuđeni objaviti javno fotografije službenika PS Banovići na kojima se jasno vidi kako uniformisani lijepe plakate PDA – dodaje Gutić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here