Gradsko vijeće Tuzle: Konačno konkurs za “čuvara pravde”!

6
1240

Više od četiri godine građani Tuzle su plaćali milionske štete zbog neznanja, propusta, nestručnosti ili još nečega gradskog pravobranioca i saradnika mu u sporovima sa građanima i pravnim licima! Samo prošle godine u nestručnosti zaštite materijalnih dobara Grada Tuzle, iz budžeta je plaćeno oko dva miliona maraka. Zamislite da je sa tim novcem pomognut sport u Tuzli ili da je uložen u kulturu?

Jedan od uzroka leži i u točnjenici da je više od četiri godine gradski pravobranilac bio u statusu vršioca dužnosti kojem je četiri puta obnavljan vršnodužnosni mandat, što je nezabilježeno u našoj praksi. Ne mogu da vjerujem da gradska vlast nije bila sposobna da za četiri godine nađe stručnu osobu za tu dužnost! Biće prije da nisu tražili sposobnu, već poslušnu. I sad, kad je izbor za tu funkciju postao javna sramota vlasti, na zadnjoj su sjednici Gradskog vijeća izabrali članove Komisije za javni konkurs, nakon kojeg će i peti vršnodužnosnički posao, ovoga puta Azri Sarajlić, biti prekinut.

Međutim, sasvim rutinski zadatak Komisije je postao upitan sa stajališta struke. Riječ je o tome da Almir Šuta, sekretar Vijeća, nema pravosudni ispit, nema ga ni gradonačelnikova pomoćnica Jasmina Hadžiefendić, kao ni Smiljana Bubreško. Samo sadašnja vršnodužnosnica pravobranitelja, Azra Sarajlić i Asja Kravić, imaju pravosudne ispite!

Dakle, sa stručnog stajališta nije baš pristojno i lijepo da osobe bez pravosudnih ispita ispituju osobe kojima je pravosudi ispit osnovni stručni uvjet da konkurišu za mjesto gradskog pravobranitelja! Tim prije što u ogromnoj gradskoj birokratiji ima dosta pravnika sa položenim pravosudnim ispitom.

To ponovo navodi na dilemu: Da li Komisija ima zadatak da bira sposobnog ili podobnog pravobranioca – pravobraniteljku?  (E.A.)

Download PDF

6 Komentari

  1. Ovdje je izgleda najvazniji kriterijum da bude mio(la) i drag(a) našem vrlom, neuništivom, nesalomljivom, nedotrajalom Poslovođi

  2. Samo nek ne bude onaj kriminalac Delić. Ali, prije ngo što ode u pemziju neka ostavi na uvid dosje “Vesna Lukić”

  3. Zaboravio si navesti da pravosudni ispit nema ni sizoje imamovic. sto se stana Vesne lukic tice nije on kod delica vec kod imamovica

  4. Nije bilo puno bolje ni prije G-dina Delica,trebao bi neko sabrati sve izgubljene sporove za mandata G-dina Gradonacelnika.

    • Samo tokom gradnje Katoličkog školskog centra općina Tuzla je zahvaljujući greškama Imamovića i njegove saradnice J. Kapikul, platila obeštećenje, na silu sa zemljišta odvedenom vlasniku, oko 400.000 maraka. Ko ne vjeruje neka pita advokaticu Mimicu Kunosic Ferizović, koja je s pravom, zbog kršenja prava vlasništva, “poderala” Imamovićevu administraciju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here