Gradačac: Sutra svečano otvaranje spomenika “Ljiljan”

2
2157

U nedjelju, 20. avgusta, bit će svečno otvoren, spomenik „Ljiljan“ podignut na koti Bandera iznad Gradačca. Spomenički kompleks zauzima površinu od 2 dunuma, a njime dominira spomenik- stilizirani ljiljan visine 16 metara s pet latica. S njega se pruža pogled prema Posavini, odnosno Brčkom, Bosanskom Šamcu, Modriči, pa i Đakovu, Osijeku i Županji u Hrvatskoj.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović je dao inicijativu da se upravu tu održava Dovište domovini. Tasin Okić, predsjednik Udruženja boraca „Patriotska liga“ kazao je ranije za INS da je Bandera bila kota za koju su se kroz historiju, pa i u posljednjem ratu, borili svi. „Ovo je kapija Bosne… Gdje je Husein-kapetan stao, mi nastavljamo“, kaže Okić, naglašavajući važnost činjenice da se pored stratiša obilježavaju i mjesta vojnih podviga Armije RBiH, a jedno od takvih je i ova kota.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca “Patriotska liga” Gradačac, a financijski su izgradnju podržale vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona te privredni subjekti i pojedinci. Do sada je u izgradnji Općina Gradačac učestvovala sa 20.000 KM, Ministarstvo za boračka pitanja TK sa 10.000 KM, resorno Federalno ministarstvo 12.000 KM, uz donacije privrednih subjekata i pojedinaca. Projekat je podržala i Islamska zajednica u BiH. Otvaranju spomenika prethodit će niz vjerskih aktivnosti u subotu navečer, a najavljen je dolazak reisu-l-uleme dr. Husein ef.Kavazovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, federalnog i kantonalnog premijera Fadila Novalića i Bege Gutića, te drugih dužnosnika sa svih razina vlasti. Prijem zvanica počinje na kuli „Zamaj od Bosne“ u nedjelju od 9 sati. Od 11,30 do 13 bit će održana obraćanja zvaničnika i vjerskih dostonastvenika, a potom će biti održan i zabavni program na kojima će nastupiti Hasiba Agić, Nedžad Esadović i Džavid Pamuković.

Download PDF

2 Komentari

 1. Ideja je hvale vrijedna samo da nije na kraju u sve umješala i svoje prste politika. Spomenik je i turistička atrakcija za sve građane ove zemlje! Dovište će biti za Muslimane koji su i najveći stradalnici prošlosti ovih prostora! Da je još na otvaranju pored Izetbegovića i reis uleme i prvi komandant ARBiH general Sefer Halilović i prvi komandant 2.K Željko Knez i puno onih koji su učinili sve da opstane DRŽAVA BiH. Ovako kako je sve se manifestacije koje imaju pozitivnu namjeru pretvaraju u novo politiziranje i homogenizacije oko populizma koji nedaje rezultat boljeg života svih nas. Čestitke gradačanima i svima onima koji su pomogli da spomenik i svi spomenici obilježe časnu prošlost ali uvjek treba imati na umu da su oni opomena za budućnost i kulturološka vrijednost svih nas. Političari budu i prođu a vremena su najbolji svjedok svemu.

 2. Kako bi, potpisnik ovih redova, volio da je na otvaranju spomenika bilo i predstavnika i “relevantnih činbenika” iz ostala dva naroda. Ovako…..
  Uz dužno poštovanje prema predstavnicima Islamske zajednice volio bih, kada već nema ostalih vjerskih zajednica, da se to previše ne potencira i “gura u prvi plan”. Ima nas, raznih nacionalnosti, koji smo branili taj kraj. Mnogi, dali i živote. Ovako…..
  Volio bih da se manje novca ulaže u spomenike, vjerske objekte, tako da je i ovaj ljiljan, bio i dva, tri metra manji, pa da se otvorio neki pogon i omogućilo zaposlenje nezaposlenih boraca ili omladine. Ovako…..
  Volio bih da da ovo ne bude motiv i razlog pa da se na nekom slijedećem ili daljem brdu ne počne praviti isti ili još veći spomenik, različite poruke i sadržaja. Ovako…..
  Volio bih da se ovo pogrešno ne shvati. Volim i ja ovu zemlju. Na svoj način. Imam neki i legitimitet. Proveo sam i ja vrijeme rata po brdima i ravnicama Majevice, Gradačca, Posavine… Volim svoje, sve što mi je zajedničko, ali i respektujem drugu stranu. Opterećen nisam, ali u jedno sam siguran. Ove države nema, bez tri naroda! I ostalih, naravno!
  Ovako….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here