Glavni odbor SDP BiH donio odluku da neće u koaliciju s nacionalnim strankama

4
409

Glavni odbor (GO) Socijaldemokratske partije (SDP) je nakon gotovo 12 sati zasjedanja odlučio je da ide u opoziciju, odnosno odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

Protiv koalicije glasao je 61 delegat, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sjednice pročitao je zaključke navodeći da je Glavni odbor donio odluku da SDP neće u koaliciju s nacionalnim strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD.

– Glavni odbor SDP smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a na državnom i federalnom nivou presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije BiH čime im je omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u BiH. GO SDP smatra da je SDA cijelo vrijem igrala dvostruku igru, sa jedne strane pozivajući SDP i BH blok u vlast da štitimo državu, a u isto vrijeme iskoristila svaku priliku da ojača poziciju HDZ-a i SNSD-a – naveo je Nikšić.

GO SDP BiH će putem svojih zastupnika na svim nivoima afirmirati i podržavati put BiH u EU i NATO pakt, jednakopravnost građana i naroda na području cijele BiH, te ekonomske i socijalne reforme.

Glavni odbor je zadužio Predsjedništvo partije da pokrene pitanje formaliziranja BH bloka, pa i ujedinjenje lijevo orijentiranih političkih partija. (F)

Download PDF

4 Komentari

 1. Svaka čast onom subverzivnom šupku Đasminu! U strahu da ne “izvisi” zbog uspjeha Kantonalnog odbora SDP-a, gdje ga nema nigdje, uspio je svojom kampanjom preko TIPa i svojih “mladih jastrebova” u Glavnom odboru (preko Saše Magazinovića koji je ” sumnju kontaminirao dalje…) da populističku “žvaku o principjelnosti prenese iz bastiona socijaldemokratije u Sarajevo. I nema veze što je, zbog sopstvene guzice, na ovaj način toj istoj socijaldemojkratiji uskratio šansu da legitimno mijenja stvar i poslijedice politike “Bege i Kuke”, nego im je ovim to i produžio. Sjetimo se kako je ovim dvojcem plašio to isto glasačko tijelo u svojim -lokalnim izborima.
  A onda U ISTOM MANIRU KAO SA SELIMOM BEŠLAGIĆEM u prelomnom trenutku glasanja, na Glavnom odboru stranke, besramno-javno zabija nož u leđa tuzlanskim “autonomašima” navodeći da nemaju podršku Gradskog odbora kao i nekih drugih općinskih odbora…bacajući ih time svjesno niz vodu. Nož je gurnuo do balčaka, iskoristivši “glas” i ego frustriranog D. Bećirovića koga je opet ubijedio da je za njegov lični fijasko opet kriv Kantonalni odbor SDP-a tj Enko.
  Ako je ikad zaslužio od Džaferovića da ga pošalje u diplomatiju – sad je.
  Hajde što su ovim subverzivnim gestom “probušen gume” SDPa i oduzeto im legitimno pravo da pokušaju mijenjati stvari čime je još 4 godine produžena frustracija njihovih glasača na oba nivoa vlasti – ali zašto Dodiku dozvoliti da i u FBiH instalira svog potpredsjednika!?
  Zbog ličnih animoziteta i strahova za gubljenjem fotelje demagoșki upakovanih u ” principjelnost”!?
  Laka ti noć socijaldemokratijo u svom rodnom gradu u kojoj je ,na žalost, njen faraonski glanogovornik lično ugasio svijeću.
  Selime, istorija se ponavlja, zar ne!?

 2. Medjusobna netrpeljivost između Faraona i Bedića na sceni, a taoci su SDP i birači.
  Obojicu treba privesti pravdi i – pravda će biti zadovoljena. Sve što si u ratu dobro uradio, Selime Bešlagiću, zasro si postavljanjem seljaka iz Islamovca na čelo grada kog je poseljačio do temelja.
  S njima pravdi privesti i onog seljaka iz Crnog Blata, ljubitelja motornog ulja iz firme Grabovičkić, a prije toga mu provjerite diplomu kupljenu u Nišu, navodno

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here