Gdje je otišlo 34 miliona eura koje je EU dala za migrante u BiH

0
186

Prema podacima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, EU je od 2018. godine za potrebe migranata i izbjeglica u BiH izdvojila 34 miliona eura, piše Al Jazeera Balkans.

Ova podrška uključuje osiguravanja skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristup obrazovanju i zdravstvenim ustanovama u pet prijemnih centara u BiH, kao i osiguravanju opreme Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH, Sektoru za azil, policiji Unsko-sanskog kantona i drugim institucijama u zemlji.

Sveukupno, od 2007. godine Evropska unija osigurala je pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 44,8 miliona eura u oblasti migracija i upravljanja granicama, navodi se u izvještaju Delegacije EU.

‘Nastavit ćemo pružati podršku’

„EU će nastaviti pružati podršku za unaprjeđenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali također očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti“, poruka je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Prema podacima EU, koja se poziva na procjene vlasti u BiH, više od 33.300 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od januara 2018. godine, dok ih je sada u zemlji približno 8.000, većinom u Unsko-sanskom kantonu.

Sredstvima koja donira EU osigurava se smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, dok se od tog novca pruža pomoć i onima koji borave izvan prihvatnih centara.

Komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić rekao je da im je u januaru Delegacija EU odobrila 500 hiljada eura za kupovinu vozila i opreme neophodne za rad da migrantima.

„Tražili su od nas da im dostavimo podatke o tome šta nam treba u vrijednosti od 500 hiljada eura. Poručili smo tri kombija za specijalnu policiju, devet marica za privođenje, zaštitnu oprema za policiju, i još neku opremu koja nam je potrebna“, kaže Koričić.

Osim novca Evropske unije, pomoć u borbi protiv migrantske krize u BiH šalju i druge međunarodne institucije ili humanitarne organizacije, poput Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Uloga IOM-a

Premda se u BiH slije dosta novca za potrebe rješavanja migrantske krize, nevladine organizacije kao i sami migranti upozoravaju da neki od migranata još uvijek žive u krajnje lošim uslovima. Najteža situacija je u kampu Vučjak kod Bihaća, čije zatvaranje je zbog nehumanih uslova zatražila i Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here