Freeland: Genocidu nema mjesta u savremenom svijetu

0
161

Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland kazala je da ostaje potpuno opredijeljena u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, ponovivši da “genocidu nema mjesta u savremenom svijetu”.

Ona je na taj način odgovorila na peticiju e-1837 koju je putem Parlamenta Kanade inicirao Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

– Počinjeni genocid u Srebrenici se neće zaboraviti, međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi – istaknula je.

Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da međunarodni odnosi ostaju zaštićeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida.

Iz IGK-a su naglasili da je ovo zapravo stav kanadske Vlade koji daje nadu da genocid u Srebrenici nikada neće biti zaboravljen.

– Ovakav odgovor u uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego čak i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti i genocidom počinjenim u Bosni i Hercegovini je vrlo važan – smatraju u tom Institutu.

IGK će, najavljuju, s drugim naučno-istraživačkim institucijama, organizacijama i zajednicama iskoristi odgovor Vlade Kanade u cilju suzbijanja svakog pokušaja poricanja genocida i precizno locirati pravnu i moralnu argumentaciju u prilog poštovanja te obaveze. (Fena, tl – Foto: Agencije)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here