Forto-Radojičić: Poruke saradnje Sarajeva i Banje Luke dobre za cijelu BiH

0
328

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i gadonačelnik Banje Luke Igor Radojičić smatraju da se poruke saradnje dvaju gradova veoma dobre za cijelu zemlju i pokazuju da se može raditi i sarađivati.

-Mišljenja samo da bi, kada bi se češće viđali, puno više i sarađivali – rekao je Forto, nakon razgovara delegacije Kantona Sarajevo s banjalučkim gradonačelnikom.

Istakao je da je na sastanku bilo riječi o saradnji Sarajeva i Banje Luke, koja se kandidovala za evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

-Želimo da preko našeg Ministarstva kulture i 14 institucija kulture pomognemo i pružimo svu finansijsku i infrastrukturnu i drugu podršku – rekao je Forto novinarima i ponovio stav ministra kulture Mirvada Kurića da bi bili presretni da grad iz BiH pobijedi.

Zajedničku saradnju očekuje i kada su u pitanju određeni infrastrukturni projekti, kao što je vodosnabdijevanje, a radit će i na privrednoj i saradnji u oblasti turizma.

-Radujem se svakoj budućoj saradnji – rekao je kantonalni premijer i najavio skoro efekte i današnjih razgovora.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da ovim sastankom nastoje uspostaviti kontinuitet saradnje, po različitim pitanjima i resorima.

-U Sarajevu smo započeli nekoliko tema, od kojih se neke trebaju realizovati u kontaktima u Banjoj Luci, a određene u Sarajevu – rekao je Radojičić ističući da su otvorena pitaja saradnje u kulturi, te podsjetio da je Banja Luka kandidat za evropsku prijestolnicu kulture 2024., a “mlađi” partneri u tome su Bihać i Jajce.

Jedan od segmenata aplikacije jeste, kako je napomenuo, i koalicija gradova.

-Smatramo da bi bilo važno učešće Sarajeva s određenim projektima, posebno s istorijskom paralelom 1984. godine, jer se 2024. puni 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. To je jedna od sjajnih tema za aplikaciju. S te strane grad Banja Luka je veoma zainteresovan da sarađuje i podrži projekte koji bi se radili zajedno do i 2024. godine – rekao je on.

Očekuje da se ostvari saradnja i kontakti u oblasti privrede i turizma, a naredni razgovori tim povodom bit će vođeni u Kantonu Sarajevo.

U oblasti komunalnih pitanja i infrastrukture imaju, kaže, zajednički interes i vrše pritisak kako bi oba grada koordinisanim pristupom omogućili određene EU projekte.

-I današnji i nedavni sastanak u Sarajevu je jedan od rijetkih pozitivnih političkih poruka na bh. političkom nebu, koje je vrlo zapetljano i zakovano i u kojem se vrlo malo toga pokreće i uspijeva napredovati – naglasio je Radojičić.  (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here