Forto o Palmerovoj podršci: Oni vide da je “šestorka” formula za uspjeh BiH

0
175

Veliku pažnju u bh. javnosti izazvalo je svjedočenje Matthewa Palmera pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj sigurnosti.

Podsjetimo, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnika SAD za zapadni Balkan je pred američkim Senatom govoreći o BiH rekao da Milorad Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka.

Podrška Vladi KS

Ipak, Palmer je izrazio i dozu optimizma naglašavajući primjer vlasti u Kantonu Sarajevo kao primijer na koji se trebaju svi ugledati.

– Kada se radi o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim razinama, kao i podnošenje bosanskohercegovačkog ANP-a NATO-u. I dalje nalazimo razočaravajuće vođstvo kako na entitetskoj, tako i na državnoj razini koje se ponaša parohijalno, nacionalistički i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnoj i općinskoj razini, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadati se. I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je senatorima Palmer i dodao:

– Tražimo lidere nove generacije. Mlade, nadolazeće političare na kantonalnim i općinskim nivoima, koji možda bolje razumiju, modernije gledaju na odnose među političkim liderima i onima koji su im povjerili moć i odgovornost. Ono što se dešava u Kantonu Sarajevo je vrlo interesantno, nešto što zaslužuje podršku. Građanske, a ne nacionalne stranke koje vode Vladu Kantona Sarajevo je nešto vrijedno pažnje, podrđke, energije i investiranja od strane međunarodne zajednice, rekao je Palmer i na pitanje senatorke Shaheen „Da li to radimo“, odgovorio: “Da, gospođo“.

Forto: Prepoznat napor i trud

Palmerovo obraćanje za Vijesti.ba je prokomentirao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

– Kao premijeru KS, drago mi je kada na svjetskoj političkoj sceni bude prepoznat napor i trud koji ulažemo za unaprjeđenje kvaliteta života građana na malom prostoru kao što je Kanton Sarajevo, kaže Forto za naš portal i dodaje:

– Iako nas nije postavila međunarodna zajednica, zna se kome polažemo račune, ali oni po prvi put nakon mnogo godina imaju sagovornike svjesne da su borba protiv korupcije, transparentnost rada i briga za okoliš, kvalitetniji servis građanima najvažnije teme, a ne etnički vitalni interesi. Oni vide da je Šestorka formula za uspjeh BiH, a mi to znamo od početka.(vijesti,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here