Forto: Izgradnja spalionice bi trajno riješila problem odlaganja otpada

0
227

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto smatra da je dugoročno rješenje problema odlaganja otpada u Kantonu Sarajevo izgradnja spalionice, koja bi koštala oko 240 miliona KM, a bila bi, prema prijedlogu izgrađena na Butilama.

On je na hitnoj sjednici C zastupnicima obrazložio da iako je to skupa tehnologija za investiranje, više od 240 miliona KM, ali bi bila isplativa jer bi se spaljivanjem otpada proizvodila električna energija i drugi vidovi energije, a koja bi bila dovoljan poticaj privatnim partnerima da uđu u tu investiciju.

– Izgradnja spalionica postala je praksa u razvijenim državama, gradovima i to bi trajno riješilo problem i u Sarajevu – rekao je Forto i dodao da deponija Smiljevići ili bilo koja druga lokacija u BiH nikad neće zadovoljiti sve potrebe ako bi se sav otpad odlagao kao što se to danas čini.

Izrazio je uvjerenje da bi se njenom izgradnjom stvorili uslovi za zatvaranje i konzerviranje deponije u Smiljevićima i oko te ideje vode se stručne rasprave.

Krajem septembra bila je upriličena i prezentacija studije koju je uradila SERDA.

Prilično smo hrabro krenuli u javnu raspravu, rekao je Forto, te najavio da će uskoro u Skenderiji biti upriličena prezentacija na kojoj će biti pozvani svi eksperti iz te oblasti.

– Mi ćemo kroz struku i javnost vidjeti šta je najbolje za KS. U narednim mjesecima, ako se odlučimo da idemo u ovom pravcu, mi bi 2020. godine budžetirali konsultante koji bi nam pripremili projekt istakao je on.

Kada se svi dogovorimo i napravimo projekt, dodao je, onda će početi razgovori o investiranju, finansijama, a tek tada će projekt biti ponuđen svim investitorima.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here